Mangoldové stir-fry

Mangoldové stir-fry

Když jsme cestovali před pár lety po JV Asii, tak jsem v Thajsku a Kambodže skoro každý den jedla Stir-fried Morning glory. V Laosu ho vystřídaly saláty Tum mak hoong a Laab neua (recepty najdete pod štítkem Asie), a ve Vietnamu jsem se nemohla nabažit plněných baget Bánh mì. V mezičase jsem se cpala vším možným, protože strašně ráda od malička ochutnávám nové věci a do JV Asie jsem se chtěla podívat už hooodně dlouho. Teď to zní,  jak čistá gastroturistika, ale mezitím jsme celé dny běhali po památkách nebo dělali výlety do přírody. Tak a teď zpátky k tomuhle receptu, mangoldové stir-fry je inspirované právě touto cestou. Mangold mi letos na zahrádce roste, jak blázen, a jeho barevnost mě neskutečně baví. Stir-fry můžete podávat společně s rýží, já mám nejraději lepkavou rýži (sticky rice), ale výborně se k němu hodí i rýže jasmínová. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 1 kg menších listů mangoldu i s řapíky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 kávová lžička tapiokové mouky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 thajské chilli-papričky

 

POSTUP:

  1. Mangold propereme ve vodě a odřízneme listy od řapíků, potřebují totiž rozdílnou délku tepelné úpravy. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a blanšírujeme řapíky 3 – 5 minut, aby nám změkly, ale nezměnily barvu, pak řapíky vyjmeme a prudce zchladíme v ledové vodě. Stejný postup zopakujeme s listy, jen dobu blanšírování zkrátíme na 1 minutu. Díky blanšírování a následnému prudkému ochlazení zůstanou řapíky a listy krásně barevné. Po zchlazení vše necháme na sítu okapat.
  2. Řapíky mangoldu po délce rozdělíme na tenké nudličky, díky vláknům v řapících to jde zlehka, pak je nakrájíme zhruba na délku 4 cm. Listy nahrubo podélně nakrájíme.
  3. V misce promícháme, sójovou, ústřicovou a rybí omáčku společně s 50 ml studené vody a lžičkou tapiokové mouky.
  4. Zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, chilli papričky nakrájíme na tenká kolečka. V hluboké pánvi rozpálíme sezamový olej a zprudka na  něm orestujeme 1 minutu zázvor, česnek a chilli, zázvor ani česnek se nám nesmí připálit. Přidáme řapíky s listy mangoldu a restujeme další minutu. Nakonec přilijeme promíchanou směs omáček a za stálého míchání minutu až dvě prohřejeme. Pokud by nám omáčka příliš zhoustla, přidáme trochu vody. Ihned podáváme.

 

Tip 1: Tapioková mouka slouží k zahuštění omáčky, můžete jí nahradit kukuřičným či bramborovým škrobem.