Omáčka z lišek a hříbků s vepřovou kotletou
Nejraději mám jídla, která vzniknou tak trochu neplánovaně. A stejně je to i s tímhle receptem. Byli jsme na procházce okolo Čertových skal u Lidečka a v lese jsme narazili na lišky. Po nasbírání by jich byla jen malá hrstka, tak jsme je tam chtěli nejdřív nechat a jít dál. Nakonec nám to nedalo a porozhlédli jsme se kolem. Našli jsme lišek mnohem víc a ještě k tomu i pár krásných hříbků. Naštěstí jsme sebou měli plátěnou tašku, protože cestou zpátky jsme chtěli sjet na nákup. Co bude k obědu bylo jasné už v lese, oba nás napadlo to samé, steak a houbová smetanová omáčka. Původně bylo v plánu koupit nějaký pěkný kus hovězího, ale to bylo vyprodáno. Tak jsem si nechala v úžasném řeznictví u pana Súkupa v Lipině nakrájet vepřové kotlety. Cestou zpátky jsme se stavili ještě v pekárně U Mlýna v Horní Lidči, kde kromě výborného chleba měli ještě velké housky pomazané rozpuštěným máslem s utřeným česnekem. Musela jsem se hodně ovládat, abych nevykoupila půlku řeznictví a pekařství. To je tak vždy, když nakupuji hladová.. Navíc, když to někde děsně krásně voní a vše vypadá tak báječně.. 😀
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 vepřové kotlety
- 2 velké hrsti nakrájených hříbků
- 2 velké hrsti nakrájených lišek
- 4 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 4 snítky saturejky
- 4 snítky tymiánu
- 40 g másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 dcl suchého bílého vína
- 200 g smetany ke šlehání 31%
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Otrháme lístky bylinek a nakrájíme je na drobno. Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- V pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájené houby, česnek, cibulku a bylinky. Na mírném plameni za občasného míchání opékáme 5 minut. Pak přilijeme bílé víno a necháme 2 minuty odpařit. Do pánve vlijeme smetanu ke šlehání, zlehka osolíme a opepříme. Občas omáčku opatrně zamícháme. Smetanu necháme minimálně na polovinu zredukovat, aby nám omáčka zhoustla. Před koncem vaření můžeme do omáčky přidat ještě lžičku másla, které nám omáčku zjemní.
- Maso omyjeme, osušíme, lehce potřeme olejem, osolíme a opepříme. Důležité je, aby maso před opékáním mělo pokojovou teplotu, nedostane pak při opékání teplotní šok. Kotlety opečeme na pánvi zprudka minutu z každé strany, aby se maso zatáhlo a nevytekla nám z něj šťáva. Pak plamen stáhneme a opečeme z každé strany 3 – 4 minuty dozlatova. Čas opékání je pouze doporučující, záleží na tloušťce masa. Opečené maso necháme ještě na prkénku cca 2 minuty odpočinout, aby šťáva po nakrojení nevytekla. Pokud se obáváte, že Vám maso vychladne, můžete ho přiklopit pekáčkem nebo poklicí.
- Připravíme si talíře, naservírujeme na ně hotové kotlety a přelijeme je houbovou omáčkou. Jako přílohu doporučuji čerstvé bílé pečivo potřené rozpuštěným máslem s prolisovaným česnekem.