Hříbkové karbanátky se zelným salátem

Hříbkové karbanátky se zelným salátem

Tak tu mám ještě jeden houbový recept z naší červencové dovolené v Javornících. Karbanátky mi nevím proč evokují prázdniny. Asi to bude tím, že když jsem byla malá, dělaly se doma i u babičky celkem často. Tak jako velká část mých receptů, i tento vznikl absolutně neplánovaně. V úžasném řeznictví u pana Súkupa v Lipině, o kterém jsem psala už v minulém houbovém příspěvku, jsem koupila vepřové mleté. Neměla jsem s ním žádné konkrétní plány, jen se mi líbilo, takže jsem ho tam prostě nemohla nechat. Po vaření houbové omáčky nám zbylo pár hříbků a mě napadlo, že už jsem vlastně dlouho neměla karbanátky a proč je nezkusit udělat s houbami, že? 🙂 A pak přišlo na řadu zelí. Dostali jsme ho asi 14 dní předtím na trhu a ne a ne z něj něco udělat. Tak jsem nám ho přibalila s sebou, protože další týden by už asi nevydrželo. Strašně totiž nesnáším, když musím vyhazovat jídlo. Jsem na sebe naštvaná, když náhodou na něco v lednici či spíži zapomenu a musí se to pak vyhodit. Celý recept je tak v mém oblíbením stylu, co dům dal a vše k sobě chuťově výborně sedlo. Nakonec z toho byla skvělá letní večeře. 😉

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KARBANÁTKY:

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • 2 hříbky
  • 1 střední červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst mateřídoušky
  • pepř
  • sůl
  • olej či sádlo na opékání

INGREDIENCE – ZELNÝ SALÁT:

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 střední červená cibule
  • 300 ml vody
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic jablečného octu
  • 1 lžička soli
  • pepř

 

 

POSTUP:

  1. Hlávku bílého zelí a červenou cibuli očistíme, nakrájíme na jemné nudličky a dáme do mísy. V hrnečku si ve vlažné vodě nejdříve rozmícháme cukr a sůl, dokud se nám úplně nerozpustí. Nakonec vmícháme jablečný ocet. Zálivku ochutnáme a podle potřeby osladíme, okyselíme či osolíme. Zálivku nalijeme do mísy k nakrouhanému zelí s cibulí a vše pořádně promícháme a promačkáme. Salát přiklopíme a dáme do lednice minimálně na dvě hodiny odpočinout. Zelí nám díky octu a soli zkřehne, zůstane křupavé a chutě se nám krásně propojí.
  2. Hříbky a cibuli očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Pokud máte mladou mateřídoušku, které ještě nezdřevnatěly stonky, oberte lístky a měkké stonky nakrájejte na drobno. Nakrájené hříbky společně s posekanými stonky mateřídoušky lehce orestujeme na másle, stačí přibližně 5 minut, aby měly hříbky lehce nazlátlou barvu. Orestované hříbky necháme zchladnout. Do velké mísy dáme mleté vepřové maso a rozklepneme k němu jedno vejce. Vychladlé hříbky, nakrájenou cibuli a lístky mateřídoušky přidáme k masu. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, osolíme a zlehka opepříme. Vše promícháme a necháme v lednici přiklopené pokličkou hodinu odležet.
  3. Navlhčíme si ruce a vytvarujeme z masové směsi karbanátky. Během tvarovaní je lepší si ruce několikrát opláchnout, aby se nám směs na ruce nelepila. Na mírném plameni si rozehřejeme pánev se sádlem či slunečnicovým olejem. Tuku není potřeba příliš, dáme ho jen trochu, aby se nám karbanátky k pánvi nepřilepily. Opékáme je cca 7 minut z každé strany.
  4. Hotové karbanátky podáváme s vychlazeným zelným salátem nebo s vařenými novými bramborami s máslem a petrželkou.