Špagety s čerstvými rajčaty, česnekem a bazalkou

Špagety s čerstvými rajčaty, česnekem a bazalkou

Dnes jsme se vrátili po týdnu na Šumavě domů a na balkoně, i na nové zahrádce, nás čekala naše první úroda rajčat. Původně jsem ani neměla v plánu dnes cokoliv vařit a sepisovat, ale když jsem viděla tu nádheru, tak mi to nedalo a běžela jsem pro foťák. Místo vybalování jsem začala řádit v kuchyni. 😀 Kdybych nefotila, jídlo by bylo hotové raz dva. Kromě špaget se v tomhle receptu nic dlouho nevaří. Jen se vše prohřeje, aby se lépe propojily chutě. Těstovin na různé způsoby bych se mohla ujíst, ale když je sezóna rajčat, tak mám tenhle recept nejraději. Chuť čerstvých rajčat, bazalky a česneku je totiž úžasná!

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 240 g špaget ze semolinové mouky (váha je uvedená před uvařením)
  • 500 g cherry rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • velká hrst lístků bazalky
  • 4 lžíce oleje
  • 40 g parmazánu
  • pepř
  • sůl

 

 

POSTUP:

  1. Vodu ve velkém hrnci přivedeme k varu, osolíme a dáme vařit špagety (dle návodu na obalu). Je lepší je v průběhu vaření ochutnat, aby byly uvařeny na skus, tzv. „al dente“.
  2. Do pánve dáme olivový olej a na jemno nakrájený česnek, který na mírném plameni prohřejeme v oleji 3 – 5 minut. Nechceme, aby se česnek udělal dozlatova, jako když se dělají aglio olio. Naopak by měl jen lehce změknout a ochutit olivový olej.
  3. Do pánve přidáme omytá a přepůlená cherry rajčátka a prohřejeme je cca 2 minutky, pak přidáme trochu vody ze špaget (malou naběračku) a uvařené špagety. Vše osolíme, opepříme, promícháme a další dvě minuty prohřejeme.
  4. Špagety naservírujeme na talíře, posypeme hoblinkami parmazánu, bazalkou a lehce zakápneme olivovým olejem.