Švédské masové koule – Köttbullar
A máme tu poslední recept švédského vánočního menu, kterým jsou masové koule Köttbullar. Ve Švédsku toho ale na vánočním stole najdete mnohem více, tradičně se podává šunka, salát z herinka, herink na kyselo, brambory, gravlax, vepřové klobásky, žebírka, domácí játrová paštika, žitný chléb nebo například rýžový pudink. Když jsem švédská tradiční vánoční jídla zkoumala, našla jsem ještě i další jídla, která se k večeři podávají. Připravit takhle pestré menu, musí zabrat několik dní. 😀 Měla jsem v plánu ještě zkusit doma připravit Gravlax a rýžový pudink, ale už v předvánočních přípravách nebyl čas. Zkusím je třeba v novém roce. 😉
Švédské vánoční menu jsem připravovala a fotila na podzim a určitě si recepty zase někdy zopakuji. Masové koule a salát z řepy byly výborným obědem, perníčky jsme s sebou brali jako svačinku na výlety. Ale, co se týče štědrovečerní večeře, tak rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem bych za nic na světě nevyměnila. 😀
4 porce
INGREDIENCE:
- 300 g mletého libového vepřového
- 300 g mletého libového hovězího
- 1 cibule
- 50 g smetany 31%
- 20 g strouhanky
- 1 vejce
- 15 g másla
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička skořice
- ½ lžička hřebíčku
- pepř
- sůl
- hladká mouka na obalení
- slunečnicový olej na smažení
POSTUP:
- Červenou cibuli si oloupeme, nakrájíme na jemno a rozdělíme ji na dvě části. Na pánvi si rozpustíme máslo a polovinu nakrájené cibule na něm necháme zesklovatět. Když je cibule hotová, necháme ji zchladnout.
- Do mísy dáme mleté maso, cibuli, čerstvou i upravenou na másle, smetanu, strouhanku a koření. Směs opepříme, osolíme a důkladně promícháme. Navlhčíme si ruce, aby se nám masová směs na ně nelepila, a tvarujeme kuličky, které odkládáme na talíř posypaný hladkou moukou. Masové koule v mouce ze všech stran obalíme.
- V nepřilnavé pánvi si na mírném plameni rozpálíme slunečnicový olej. Když je olej dostatečně rozpálen, vložíme do něj masové kuličky a opékáme je 10 -15 minut. V průběhu smažení je několikrát otočíme, aby se nám rovnoměrně opekly ze všech stran.
- Opečené masové kuličky vyndáme z pánve nejdříve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je přendáme do mísy, lehce posypeme petrželkou a můžeme podávat.