Stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a chilli papričkami

Stir-fry s vepřovým masem, lotosovým kořenem a chilli papričkami

Uběhlo pár měsíců a mám tu pro vás další recept na mé oblíbené Stir-fry. Tentokrát je s vepřovým masem, lotosovým kořenem a čerstvými chilli papričkami. Recept jsem fotila na podzim, kdy jsem měla po ruce čerstvé papričky ze zahrádky. Použila jsem dvě téměř nepálivé odrůdy, papričku původem z Nikaragui – Criolla de Cocina a japonskou papričku Shishito, kterou jsem použila, jak nedozrálou zelenou, tak zralou červenou. Teď v zimě můžete tyto chilli papričky nahradit dostupnými paprikami Ramiro, zelenou paprikou a pro pálivost přidat například čerstvou Thai Red, kterou běžně seženete ve vietnamských večerkách. Další zajímavou ingrediencí v receptu je čerstvý lotosový kořen. Narazila jsem na něj před pár lety v několika asijských receptech a strašně jsem si přála ho vyzkoušet. A protože kdo hledá, ten najde, tak jsem zjistila, že se dá čerstvý koupit i u nás. Vařený lotosový kořen mi chuťově i texturou připomíná trochu brambory, trochu topinambury. Někde se můžete dočíst, že chutná trochu jako kokos. Lotosový kořen se používá na vaření jako zelenina, či na přípravu čaje. V čínské medicíně bývá využíván při nemocech dýchacího ústrojí, virózách nebo jako prevence v chladných měsících. Takže v kombinaci se zázvorem, česnekem a chilli papričkami je tohle jídlo vlastně taková léčivá bomba. 😀

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 400 g vepřové krkovice
  • 250 g lotosového kořene
  • 100 g chilli papriček Shishito (zelená a červená)
  • 100 g chilli papriček Criolla de Cocina
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • svazek jarní cibulky
  • 1 hrozen čerstvého zeleného pepře
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 250 ml vody
  • 1 čajová lžička tapiokové mouky
  • 2 lžíce sádla

 

POSTUP:

  1. Lotosový kořen omyjeme, oloupeme tvrdou šlupku a nakrájíme ho příčně na plátky o tloušťce cca 5 mm. Nakrájený lotosový kořen vaříme ve vroucí osolené vodě 15 – 25 min. Chceme, aby byl uvařen tzv. na zkus. Po uvaření ho z vody vyjmeme a necháme ho vychladnout.
  2. Vepřové maso nakrájíme na kostky, dáme stranou a připravíme si zeleninu. Zázvor oloupeme a společně s česnekem ho nakrájíme na nudličky. Chilli papričky a jarní cibulku nakrájíme na kousky. Nakonec si připravíme omáčku tak, že v misce smícháme sojovou a rybí omáčku s vodou a tapiokovou moukou, vše důkladně rozmícháme.
  3. V hluboké pánvi, ideálně ve woku, si rozpálíme lžíci sádla, přidáme hrozen čerstvého zeleného pepře a minutku prohřejeme. Přidáme vepřové maso a orestujeme ho ze všech stran. Hotové kousky masa přendáme z pánve vedle do misky.
  4. Do pánve dáme druhou lžíci sádla, přidáme nakrájený zázvor s česnekem a minutu restujeme, přidáme zbytek zeleniny a restujeme zhruba tři minuty. K zelenině vrátíme maso, promícháme a minutu prohřejeme. Nakonce vše zalijeme rozmíchanou omáčkou, promícháme a zhruba minutu provaříme. Pokud by vám omáčka příliš zhoustla, můžete přilít trochu vody.