Vepřová kotleta a pečená kořenová zelenina

Vepřová kotleta a pečená kořenová zelenina

Jak jsem psala v minulém receptu, nesmí u nás doma kořenová zelenina ve spíži chybět. Tentokrát to bude kombinace mrkve a petržele. Kořenovou petržel většina lidí používá jen při vaření polévek a to je velká škoda. Pečená petržel s mrkví, dochucená bylinkami, citrónovou šťávou a medem je totiž výborná jako příloha k masu.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – VEPŘOVÁ KOTLETA:

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sekaného rozmarýnu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 20 g másla
  • pepř
  • sůl

 

INGREDIENCE – PEČENÁ ZELENINA:

  • 400 g mrkve
  • 240 g kořenové petržele
  • 4 lístky šalvěje
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 40 g másla
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z půlky citrónu
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi na středním plameni rozehřejeme slunečnicový olej, na něm orestujeme mrkev s petrželí. Restujeme přibližně 3 minuty. Před koncem zeleninu zakápneme citrónovou šťávou a necháme na plotně ještě další minutu. Poté zeleninu přendáme do pekáče vyloženého pečicím papírem, přidáme lístky šalvěje, plátky másla, pokapeme ji medem, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Pečeme v troubě na 180 °C 30 -35 minut.
  2. Kotlety potřeme slunečnicovým olejem a zprudka je opečeme na pánvi, aby se maso zatáhlo. Opékáme z každé strany zhruba 3 minuty. Do pekáče vyloženého pečícím papírem nasypeme česnek nakrájený na tenké plátky a půl lžičky na jemno nasekaného rozmarýnu. Opečené kotlety osolíme a opepříme z obou stran, vložíme do pekáče. Posypeme je zbytkem rozmarýnu, položíme na ně plátky másla a podlijeme 50 ml vody. Kotlety pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 15 – 20 minut, záleží na tloušťce plátků masa.
  3. Pečenou kořenovou zeleninu naservírujeme na talíře, přidáme pečené kotlety, přelijeme je výpekem s česnekem a můžeme podávat.