Bylinkový salát s kuřecím masem

Bylinkový salát s kuřecím masem

Recept na letní bylinkový salát jsem připravovala pro červnové vydání Dialogu a plánovala jsem ho sem dát začátkem července.. ale.. Člověk míní, děti mění. Matěj ze začátku nechtěl přes den moc spát, takže na práci na blogu nebyl čas. Naštěstí se v dnešní době dají sehnat všechny ingredience celoročně. Salát jsem ozdobila květy popence a sedmikrásek. Sedmikrásky nám na zahradě ještě kvetou a místo popence se dají použít jiné jedlé květy, co jsou teď k mání. Mně na zahradě ještě kvete třeba lichořeřišnice.

 

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 261 kcal, Bílkoviny: 37 g, Sacharidy: 7 g, Tuky: 11 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 358 mg, Draslík: 826 mg

 

INGREDIENCE:

  • 600 g kuřecích prsou (přibližně dvě větší prsa)
  • 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje
  • 150 g cukrového hrášku
  • 40 g výhonků hrášku
  • 40 g polníčku
  • 40 g hlávkového salátu
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • 1 lžíce (10g) citronové šťávy
  • 1 lžíce (10 g) vinného octa
  • 2 lžíce (30 g) g olivového oleje
  • 1 lžička (10g) medu
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • 2 lžičky nasekané máty
  • 2 lžičky nasekaného citronového tymiánu
  • 2 lžičky nasekané petrželky
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Zeleninu a bylinky omyjeme, necháme okapat a mezitím si připravíme kuřecí prsa. Ideální je maso vyndat z lednice půl hodiny předem, aby na pánvi nedostalo prudký teplotní šok a nepustilo šťávu. Kuřecí prsa očistíme, důkladně potřeme ze všech stran slunečnicovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme zprudka na pánvi z obou stran, z každé strany přibližně 3 minuty. Maso se nám zatáhne a bude mít nazlátlou barvu. Opečená prsa přendáme na pekáč vymazaný kapkou oleje, pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C 12 – 15 min. Délka pečení závisí na velikosti prsou. Po upečení je přendáme na prkénko a necháme 5 min odpočinout, díky tomu nám všechna šťáva zůstane uvnitř.
  2. V mističce důkladně prošleháme ingredience na zálivku – olivový olej, citronovou šťávu, vinný ocet, citronovou kůru, med, pepř a špetku soli. Zálivka by měla mít konzistenci hladké emulze. Na hluboké talíře rozdělíme očištěnou zeleninu, pokapeme ji zálivkou a rukama promícháme. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, nandáme je na salát a nakonec vše posypeme na jemno nasekanými bylinkami.