Bylinková sekaná
Máte nějaké jídlo, které vám připomíná prázdniny u babičky? Pro mě je to sekaná s bramborem k nedělnímu obědu. Babička dělala sekanou ovoněnou majoránkou, přidávala do ní rohlíky máčené v mléce a nesměla v ní chybět slanina. Já jsem doma připravila lehčí verzi z libového masa plnou bylinek, které dodají sekané nejen výbornou chuť a vůni, ale také podpoří trávení. U sekané je důležité maso pořádně propracovat, aby lépe drželo pohromadě a při pečení nepraskalo. Během hnětení můžete šiškou párkrát plesknout o pracovní plochu, to mu také prospěje. Aby zůstalo maso šťavnaté je důležité sekanou nejdříve opéct zprudka, maso se zatáhne a díky tomu šťáva zůstane uvnitř. Sekanou mám ráda za tepla se šťouchaným bramborem, nebo s brambory a hořčicí. Když náhodou zbude, je výborná další den za studena na čerstvém plátku chleba potřeným hořčicí, ozdobená kolečky cibule a kyselými okurkami.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 392 kcal, Bílkoviny: 41 g, Sacharidy: 6 g, Tuky: 23 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 445 mg, Draslík: 856 mg
INGREDIENCE:
- 800 g mletého masa (mix libové vepřové a hovězí)
- 1 vejce
- 40 g česnek
- 100 g cibule
- 2 lžíce nasekaných listů čerstvého oregana
- 2 lžíce nasekaných listů čerstvé majoránky
- 1 lžíce nasekaných listů čerstvého tymiánu
- 1 lžička nasekaných listů čerstvé šalvěje
- 1 lžička nasekaných listů čerstvé saturejky
- slunečnicový olej na vymazání pekáče
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou najemno a nasekané bylinky. Směs osolíme, opepříme a rukama hněteme 5 – 10 minut, aby se vše dobře propojilo a sekaná nám v průběhu pečení nepopraskala. Pekáč vyložíme pečícím papírem a potřeme jej slunečnicovým olejem. Z masové směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáče.
- Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 200°C 15 min, aby se maso zatáhlo. Pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme zhruba 1 hodinu. V průběhu pečení sekanou poléváme, nejprve studenou vodou, pak výpekem. Nakonec troubu přepneme na gril na 250°C a pár minut dopečeme dozlatova.