Polévka z pečených rajčat
Polévka z pečených cherry rajčat je další variací mé oblíbené rajčatové polévky. V tomto receptu jsem místo zeleninového vývaru použila orestovanou zeleninu na olivovém oleji.
4 porce
INGREDIENCE:
- 200 g cherry rajčat
- 400 g toskánských rajčat v konzervě
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1 červená cibule
- svazek čerstvé bazalky
- 5 lžíc olivového oleje
- smetana 31% na ozdobu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Cherry rajčata rozpůlíme, poklademe na plech vyložený pečícím papírem řeznou strannou nahoru a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě pod grilem, dokud rajčátka lehce nezhnědnou, cca 15 min.
- Mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme opečená rajčátka, toskánská rajčata a nakonec čerstvou bazalku i se stonky. Pár lístků bazalky a několik pečených cherry rajčat si schováme na ozdobu. Povaříme asi 5 minut, dle chuti osolíme a opepříme. Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud by byla polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
- Polévku servírujeme ozdobenou smetanou, lístky bazalky, pečenými rajčátky a čerstvě mletým pepřem.