Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených cherry rajčat je další variací mé oblíbené rajčatové polévky. V tomto receptu jsem místo zeleninového vývaru použila orestovanou zeleninu na olivovém oleji.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 200 g cherry rajčat
  • 400 g toskánských rajčat v konzervě
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • svazek čerstvé bazalky
  • 5 lžíc olivového oleje
  • smetana 31% na ozdobu
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Cherry rajčata rozpůlíme, poklademe na plech vyložený pečícím papírem řeznou strannou nahoru a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě pod grilem, dokud rajčátka lehce nezhnědnou, cca 15 min.
  2. Mrkev, řapíkatý celer a červenou cibuli nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme opečená rajčátka, toskánská rajčata a nakonec čerstvou bazalku i se stonky. Pár lístků bazalky a několik pečených cherry rajčat si schováme na ozdobu. Povaříme asi 5 minut, dle chuti osolíme a opepříme. Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud by byla polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
  3. Polévku servírujeme ozdobenou smetanou, lístky bazalky, pečenými rajčátky a čerstvě mletým pepřem.