Bezový květ v těstíčku s ředkvičkovým dipem

Bezový květ v těstíčku s ředkvičkovým dipem

Květ černého bezu smažený v těstíčku, lidově kosmatice,  je mé oblíbené jarní jídlo. Nejraději používám jen napůl rozvinuté květy, které drží pevně pohromadě. Sýrové těstíčko z čočkové mouky je pěkně křupavé. Ke kosmatici skvěle sedí ředkvičkový dip.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 16 menších květenství černého bezu
  • 2 vejce
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 50 ml cideru
  • 60 g čočkové mouky
  • 2 lžíce nastrouhaného sýra Grana Padano
  • 2 lístky šalvěje
  • 1 snítka mateřídoušky
  • slunečnicový olej
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – ŘEDKVIČKOVÝ DIP:

  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g čerstvého sýru labneh
  • pažitka
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na struhadle na jemno. pažitku nasekáme na drobno, část pažitky schováme na ozdobu a část přidáme do misky k nastrouhaným ředkvičkám. Nakonec přidáme čerstvý krémový sýr labneh a osolíme. Dip promícháme a dáme odpočinout do lednice.
  2. V míse rozšleháme metličkou vejce, cider, a plnotučné mléko. Základ na těstíčko pořádně promícháme a přidáme do něj na jemno nastrouhaný sýr Grana Padano a lehce osolíme. Nesolíme příliš, slanost nám i přidá sýr. Postupně pak za stálého šlehání přisypáváme čočkovou mouku, dokud těstíčko nebude husté a hladké. Každá mouka má jinou nasákavost, tak berte množství mouky pouze jako orientační. Nakonec do těstíčka přidáme posekané bylinky, šalvěj a mateřídoušku.
  3. Omyté květenství bezu namáčíme v těstíčku a pokládáme stonkem nahoru do rozpáleného oleje. Olej nesmí být rozpálený příliš, aby se těstíčko rychle nespálilo. Když je těstíčko světle zlatě osmažené, odstřihneme stonky a placičky otočíme a dopečeme z druhé strany. Horní strana placiček během smažení ještě trochu ztmavne.
  4. Kosmatice v těstíčku naservírujeme na talíř spolu s vychlazeným dipem.  Ozdobíme nasekanou pažitkou, pažitkovými květy, květy bezinek a plátky ředkviček dle své fantazie.