Lipový sirup
Lipový sirup skvěle osvěží v letních dnech a v zimě jím můžete osladit bylinkový čaj.
1,5 l sirupu
INGREDIENCE:
- 2 hrsti květů lípy
- 800 g cukru
- 1 l vody
- 20 g kyseliny citrónové
POSTUP:
- Květy lípy opláchneme, otrháme ze stonků a dáme do sterilované sklenice s víčkem. Zalijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme macerovat v chladu 48 hodin.
- Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
- Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.
Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.
Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).