Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandulový sirup jsem poprvé zkoušela loňské léto. Musím říct, že tenkrát se mi moc nepovedl, neotrhala jsem kvítky ze stonků a šťáva byla trochu hořká. Používala jsem ho pak spíš jen na doslazení bylinkových čajů. Nevzdala jsem to a letos ho vyzkoušela znovu, trochu jsem upravila postup a snížila množství cukru. Sirup se vydařil, má krásnou barvu, vůni a květinovou chuť. Udělala jsem nakonec několik várek, dokud levandule kvetla. Nejlépe sirup chutná s vychlazenou perlivou vodou a ledem. 

 

1 ,5 l sirupu

 

INGREDIENCE:

  • 60 květů levandule
  • 800 g cukru
  • 1 l vody
  • 20 g kyseliny citrónové

 

POSTUP:

  1. Kvítky levandule opláchneme, otrháme ze stonků a dáme do sterilované skleněné dózy s víkem. Zalijeme převařenou vlažnou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme macerovat v chladu 48 hodin.
  2. Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
  3. Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.

 

Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.

Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).