Zavařenina z bílého rybízu s levandulí a skořicí

Zavařenina z bílého rybízu s levandulí a skořicí

Zavařenina z bílého rybízu se skvěle hodí například na lívance s jogurtem či zakysanou smetanou. Díky levanduli a skořici dostane příjemnou vůni a zvýrazní se tak chuť bílého rybízu.

INGREDIENCE:

  • 1300 g bílého rybízu
  • 700 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 5 snítek levandule
  • 20 g kyseliny citronové

 

POSTUP:

  1. Kuličky bílého rybízu otrháme ze stopek a spolu s květy levandule propláchneme.
  2. Celé květenství levandule spolu se skořicí a kuličkami bílého rybízu vložíme do hrnce. Zasypeme cukrem a kyselinou citrónovou. Směs za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Snažíme se míchat opatrně, aby nám kuličky rybízu příliš nepopraskaly. Za stálého míchání provařujeme přibližně 15 min. Směs by nám měla po stěnách hrnce želírovat.
  3. Z hotové zavařeniny vyndáme skořici a snítky levandule, kvítky v zavařenině nevadí. Rychle plníme do řádně vymytých a sterilovaných skleniček. Sklenice postavíme na víčko na čistou utěrku a necháme vychladnout.

 

Tip 1: Předtím, než s receptem začnete, dejte si do mrazáku nachladit malý talířek či mističku. Směs na konci vaření kápněte na talířek a zkontrolujte, jestli směs želíruje.

Tip 2: Skleničky řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přivěďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka vyndavejte z horké vody nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Zavařeninu plňte do horkých sklenic.

Tip 3: Na plnění sklenic používejte nerezovou nálevku na zavařovací sklenice. Okraje sklenic zůstanou čisté a plnění sklenic je mnohem rychlejší.

Tip 4: Pokud se ušpiní okraj sklenice či víčko, otřete je čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40 %).