Lipový sirup

Lipový sirup

Lipový sirup skvěle osvěží v letních dnech a v zimě jím můžete osladit bylinkový čaj. 

 

1,5 l sirupu

 

INGREDIENCE:

  • 2 hrsti květů lípy
  • 800 g cukru
  • 1 l vody
  • 20 g kyseliny citrónové

 

POSTUP:

  1. Květy lípy opláchneme, otrháme ze stonků a dáme do sterilované sklenice s víčkem. Zalijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme macerovat v chladu 48 hodin.
  2. Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
  3. Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.

 

Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.

Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).