Kuřecí stehna na pomerančích
Taky už nevíte, co se všemi pomeranči od Mikuláše? 🙂 Co třeba vyzkoušet upéct je společně s kuřetem? Recept je inspirovaný francouzskou kuchyní, chuť citrusů doplní dijonská hořčice, bylinky a med.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 308 kcal, Bílkoviny: 27 g, Sacharidy: 18 g, Tuky: 14 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 336 mg, Draslík: 789 mg
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehna
- 100 g červené cibule
- 20 g Dijonská hořčice
- 20 g olivový olej
- šťáva z jednoho pomeranče
- 1 chemicky neošetřený pomeranč na plátky
- 4 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- špetka šafránu
- 30 g medu
- sůl
- pepř
POSTUP:
- V misce rozmícháme olivový olej, pomerančovou šťávu, dijonskou hořčici, med a špetku šafránu. Do marinády dáme kuřecí stehna a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
- Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na tenké plátky. Pomeranč nakrájíme na tenká kolečka, ta pak ještě přepůlíme.
- Kuřecí stehna vyndáme z marinády a marinádu přelijeme do pekáče, přidáme část bylinek, pomeranče, česneku a cibule. Kuřecí stehna zlehka osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáče a kolem nich dáme zbylou část bylinek, společně s plátky pomerančů, česneku a měsíčky cibule. Pekáč přiklopíme, kuřecí stehna pečeme nejdříve hodinu v troubě rozehřáté na 200°C. Po hodině pečení odklopíme a dopečeme stehna z obou stran dozlatova. Kuře na pomerančích podáváme s kuskusem nebo bagetou.