Zapečená cuketa se sýrem a bylinkami

Zapečená cuketa se sýrem a bylinkami

I když si každý rok říkám, že budu sbírat cukety malé a nenechám je přerůst, tak mi to nějak nevychází. Pokaždé na ně na chvilku zapomenu a v mžiku se na záhonu objeví několik kousků obřích rozměrů. A pak přichází několik týdnů, kdy člověk vymýšlí, kam ještě tu cuketu nacpat. Zapečenou cuketu se sýrem, dělám v různých variacích, někdy na omáčku použiji Nivu, jindy Gorgonzolu. Do náplně se dá použít smetanový sýr, domácí jogurtový sýr Labneh nebo směs tvarohu s vejcem, pokud chci udělat méně tučnou verzi bohatší na bílkoviny. Mám ráda všechny verze, každá má něco do sebe. Do receptu jsem sepsala variaci se čtyřmi druhy sýrů a mými čtyřmi oblíbenými bylinkami. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 1 velká cuketa (přibližně 1 kg)
  • 200 g smetany 31%
  • 200 g sýru s modrou plísní
  • 200 g čerstvého měkkého smetanového sýru nebo jogurtového sýru Labneh
  • 100 g balkánského sýru
  • 125 g sýru Mozzarella
  • 4 stroužky česneku
  • bazalka
  • mateřídouška
  • šalvěj
  • dobromysl
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Velkou cuketu podélně rozřízneme a nakrájíme na plátky, které rozprostřeme na plech, osolíme a necháme vypotit. Letos jsem pěstovala cukety, které měly měkkou slupku, i když byly přerostlé, nebylo potřeba je loupat, ani zbavovat semen. Plátky cukety před vrstvením do zapékací misky osušíme čistým ubrouskem.
  2. V misce smícháme měkký čerstvý sýr, nastrouhaný balkánský sýr a mozzarellu, přidáme prolisovaný česnek a najemno nasekané čerstvé bylinky. Ochutíme špetkou muškátového oříšku, jemně opepříme a utřeme dohladka.
  3. V pánvi prohřejeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr s modrou plísní a lehce opepříme. Necháme na mírném ohni za občasného míchání prohřát a probublat, dokud sýrová omáčka není hladká a krémová.
  4. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe jednu vrstvu cuket na dno a zalijeme smetanovou omáčkou z modrého sýru. Cukety skládáme od kraje slupkou vzhůru, jednotlivé plátky prokládáme sýrovou směsí s česnekem. Nakonec vše zakápneme trochou olivového oleje a dáme péct na 190 °C 30 až 40 minut.

 

Tip: Pokud chcete čistě italskou variaci, takové Parmigianna di zucchine ai quattro formaggi, tak do náplně použijte Ricottu, Mozzarellu a Parmigiano Reggiano, do omáčky pak Gorgonzolu se smetanou.