Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Poprvé jsem zkusila udělat rajskou omáčku z domácího rajčatového pyré. Dostali jsme asi deset kilo rajčat od Otovi babičky, která je už nechtěla ani vidět. Letos je prostě dobrá sezóna a bohatá úroda. 🙂 Na rajčatové pyré jsem použila celá rajčata, jen jsem jim vykrojila tvrdou část u stopky. Nezbavovala jsem je ani jadřinců, ani slupky, přišlo mi škoda to vyhazovat. Jen jsem je nakrájela na čtvrtky, dala do hrnce s tlustým dnem a na mírném ohni vařila zhruba hodinu. Nakonec jsem pyré rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré je díky semínkům a slupkám trochu hrubší, ale chuťově je výborné. V omáčce se ještě provaří a nakonec jednou umixuje, takže to ve výsledku nebylo ani znát.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – OMÁČKA:

  • 600 g pyré z rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 20 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • pepř, sůl

INGREDIENCE – MASOVÉ KOULE:

  • 800 g mletého hovězího masa (ideálně z krku)
  • 1 vejce
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého nového koření
  • pepř, sůl

POSTUP:

  1. Na sádle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, minutku opražíme. Do hrnce přidáme máslo, necháme rozpustit a na rozpuštěném másle, na mírném opražíme mouku, zhruba 5 minut, aby dostala lehce oříškovou chuť. Ppostupně přiliváme rajčatové pyré, v kterém rozmícháme jíšku, pak teprve přilijeme hovězí vývar. Přidáme koření – skořici, nové koření, kuličky pepře, hřebíček a bobkový list, zlehka osolíme a přivedeme pomalu k varu (asi 10 minut). Pokud nechcete na konci vaření koření z omáčky lovit, můžete si koření svázat do pytlíčku, který na konci vaření jednoduše vyndáte. Nebo můžete koření vložit do sáčku na sypaný čaj, prázdné sáčky se dají sehnat v některých drogeriích.
  2. V míse promícháme mleté hovězí maso s vejcem a kořením, lehce opepříme a osolíme. Z masové směsi vytvarujeme masové koule a postupně je vložíme do omáčky, kde se budou vařit. Koule se v omáčce vaří přibližně půl hodiny, záleží na druhu masa.
  3. Uvařené masové koule z omáčky vyndáme na talířek, z omáčky vylovíme také koření. Rajskou omáčku rozmixujeme, pokud ji chcete opravdu hladkou, tak ji ještě propasírujte přes cedník. Nakonec omáčku dochutíme, pro zvýraznění chuti můžete přidat lžičku cukru a trochu jablečného octa. Nakonec ještě podle potřeby zlehka dosolíme.

 

Tip: Pokud máte raději jemnější strukturu masa, použijte na masové koule mix hovězího a vepřového. V dnešní době se dá sehnat i stařené mleté hovězí, které je po uvaření měkčí.