Aïoli s vařenou zeleninou
Aïoli, aneb středomořská majonéza z vaječných žloutků, olivového oleje s česnekem a pár kapkami citrónové šťávy. Postupným zašleháváním oleje ke žloutkům s česnekovou pastou vznikne hladká emulze. Výborně se hodí k zelenině, ať už čerstvé, vařené či připravené na páře. Pokud jste, tak jako já, milovníci majonézy, určitě pro Aïoli najdete i další využití.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 503 kcal, Bílkoviny: 3 g, Sacharidy: 15 g, Tuky: 47 g, Vláknina: 3 g, Fosfor: 95 mg, Draslík: 459 mg
INGREDIENCE:
- 160 g malých mrkví
- 200 g květáku
- 200 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 žloutek
- 200 ml olivového oleje
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- sůl
POSTUP:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody (díky tomu se nám sníží obsah draslíku – tato úprava je vhodná při ledvinové dietě). Vodu po namáčení vyměníme za novou a brambory uvaříme. Pokud nedodržujete žádná dietní opatření stačí brambory pouze oloupat, nakrájet a přidat k ostatní zelenině.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme podélně, menší mrkve můžeme nechat vcelku. Květák rozdělíme na růžičky. Zeleninu vložíme do vroucí vody a vaříme 10 – 15 minut, aby byla tak akorát na skus.
- V hmoždíři utřeme žloutky s prolisovaným česnekem a špetkou soli na hladkou pastu. Přidáme citrónovou šťávu a postupně zapracováváme po kapkách olej, dokud nevznikne pevný hladký krém. Na přípravu aïoli můžeme použít samozřejmě i mixér, nesmíme však zapomenout přidávat olej po kapkách.
- Uvařenou zeleninu nandáme na talíř, aïoli dáme do mističek a vše podáváme jako přílohu k vařenému kuřecímu masu či rybě.
Tip: Vodu z vaření, slabý vývar, nevylévejte, můžete jej zamrazit a použít při vaření polévek či omáček