Kuřecí stehna na pomerančích

Kuřecí stehna na pomerančích

Taky už nevíte, co se všemi pomeranči od Mikuláše? 🙂 Co třeba vyzkoušet upéct je společně s kuřetem? Recept je inspirovaný francouzskou kuchyní, chuť citrusů doplní dijonská hořčice, bylinky a med.

 

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 308 kcal, Bílkoviny: 27 g, Sacharidy: 18 g, Tuky: 14 g, Vláknina: 2 g, Fosfor: 336 mg, Draslík: 789 mg

 

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí stehna
  • 100 g červené cibule
  • 20 g Dijonská hořčice
  • 20 g olivový olej
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč na plátky
  • 4 stroužky česneku
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • špetka šafránu
  • 30 g medu
  • sůl
  • pepř

 

POSTUP:

  1. V misce rozmícháme olivový olej, pomerančovou šťávu, dijonskou hořčici, med a špetku šafránu. Do marinády dáme kuřecí stehna a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na tenké plátky. Pomeranč nakrájíme na tenká kolečka, ta pak ještě přepůlíme.
  3. Kuřecí stehna vyndáme z marinády a marinádu přelijeme do pekáče, přidáme část bylinek, pomeranče, česneku a cibule. Kuřecí stehna zlehka osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáče a kolem nich dáme zbylou část bylinek, společně s plátky pomerančů, česneku a měsíčky cibule. Pekáč přiklopíme, kuřecí stehna pečeme nejdříve hodinu v troubě rozehřáté na 200°C. Po hodině pečení odklopíme a dopečeme stehna z obou stran dozlatova. Kuře na pomerančích podáváme s kuskusem nebo bagetou.