Baskický koláč
Baskický koláč spatřil světlo světa teprve před třemi dekádami, přesněji v roce 1990. Recept vymysleli dva bratři Eladio a Antonio Rivera společně se svými ženami Carmen a Conchi. Jejich podnik La Viña se nachází ve městě San Sebastian, které se nachází v severní části Španělska, Baskicku. Díky vrchní zkaramelizované vrstvě se mu někdy také říká Baskický spálený koláč. Ale nebojte, spáleně vůbec nechutná. Naopak se jedná o krásně vláčný a chuťově vyvážený dezert.
cca 12 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 334 kcal, Bílkoviny: 14 g, Sacharidy: 25 g, Tuky: 20 g, Vláknina: 0,2 g, Fosfor: 191 mg, Draslík: 146 mg
INGREDIENCE:
- 650 g měkkého tvarohu na pečení
- 600 g smetany 31 %
- 6 vajec
- 70 g hladké mouky
- 280 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- změklé máslo na potření formy
POSTUP:
- V míse ušleháme vejce s cukrem a tvarohem dohladka. Pak po částech přimícháme smetanu se špetkou soli, opatrně, abychom směs nepřešlehali. Nakonec do těsta zamícháme postupně hladkou mouku, těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Pokud byste šlehali vše najednou, v těstě by byly hrudky. Jednou jsem to pro urychlení zkusila a ať jsem šlehala, jak jsem šlehala, hrudky zůstaly. 😀
- Dortovou formu o průměru 21 cm položíme na pečící papír, obkreslíme a vystřihneme kruh, který si schováme na později. Pak formu zlehka vymažeme máslem, vyložíme dalším kusem pečícího papíru potřeného máslem tak, aby přesahoval přes okraje. Díky máslu papír k formě dobře přilne. Vlijeme do formy těsto, srovnáme povrch dohladka a navrch položíme kruh z pečícího papíru pomazaný máslem. Přimáčkneme, díky máslu pak půjde po upečení lehce sundat.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 60 – 70 minut. Povrch by měl mít zlatavo-hnědou až tmavě hnědou barvu.
- Po upečení nechte tvarohový koláč důkladně vychladnout při pokojové teplotě.
Tip: Místo jablečného pyré můžete použít i marmeládu z kdoulí či povidla.