Bezinkový sirup
Sirup z květů černého bezu nesmí u nás doma chybět, dělám ho pravidelně každý rok. Část sirupu vždy připravím za studena a dám do lednice k okamžité spotřebě, ale nikdy dlouho nevydrží. Zkazit se ale nestačí.. Zbytek pak raději zavařím, aby vydržel na celou zimu a nekazil se.
5 l sirupu
INGREDIENCE:
- 100 květenství černého bezu
- 3 kg cukru
- 3 l vody
- 70 g kyseliny citrónové
POSTUP:
- Květenství černého bezu, otrháme kvítky a vložíme je do velkého hrnce. Zalijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme, aby se kyselina rozpustila a přiklopíme poklicí. Necháme macerovat v chladu 24 hodin.
- Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
- Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.
Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.
Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).
Tip 3: Pokaždé odeberu část čerstvého sirupu před vařením a naliji do vypařené láhve. Čerstvý sirup si uchovává nejvíc léčivých látek a v lednici vydrží minimálně tři týdny.