Nakládané papričky Jalapeños s dračí mrkví

Nakládané papričky Jalapeños s dračí mrkví

Nakládaných papriček Jalapeño bych se mohla ujíst. Ačkoliv různé druhy chilli papriček pěstuji už několik let, letos jsem je poprvé zkusila zavařit. První sklizeň jsem udělala s klasickou oranžovou mrkví. Při druhé vlně sklízení jsem měla doma i dračí mrkev a napadlo mě, že vyzkouším, jak mrkev nálev obarví. Z výsledku jsem byla nadšená, nálev má nádhernou karmínovou barvu.

 

4 skleničky

 

INGREDIENCE:

  • 10 – 15 papriček Jalapeño
  • 1 dračí mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 300 ml vody
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 2 lžičky semínek koriandru
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli

 

POSTUP:

  1. Papričky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev a česnek oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Do sterilovaných sklenic dáme na dno mrkev a česnek a navrch dáme nakrájené papričky Jalapeño.
  2. Do hrnce dáme vodu, bílý vinný ocet, cukr, semínka koriandru, cukr a sůl a nálev přivedeme k varu. Horkým nálevem zalijeme naplněné sklenice a zavíčkujeme.
  3. Naplněné sklenice naskládáme do plechu s vyšším okrajem a zalijeme horkou vodou, voda by měla sahat do výšky cca 2 cm. Dáme na spodní příčku do předehřáté trouby na 180°C a necháme v troubě cca 25 minut. Nakonec sklenice vyndáme, dáme je do kuchyňského dřezu či vany a postupně chladíme. Nejdříve na ně nalijeme teplou vodu, postupně chladnější a chladnější, nakonec úplně studenou. Sklenice bychom měli vychladit do 10 minut.

 

Tip 1: Skleničky řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka vyndavejte z horké vody nerezovou pinzetou a nechte je okapat.

Tip 2: Na plnění sklenic používejte nerezovou nálevku na zavařovací sklenice. Okraje sklenic zůstanou čisté a plnění sklenic je mnohem rychlejší. Nálevku před použitím přelijte vroucí vodou.

Tip 3: Pokud se ušpiní okraj sklenice či víčko, otřete je čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40 %).