Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

Sirup z květů černého bezu nesmí u nás doma chybět, dělám ho pravidelně každý rok. Část sirupu vždy připravím za studena a dám do lednice k okamžité spotřebě, ale nikdy dlouho nevydrží. Zkazit se ale nestačí.. Zbytek pak raději zavařím, aby vydržel na celou zimu a nekazil se.

 

5 l sirupu

 

INGREDIENCE:

  • 100 květenství černého bezu
  • 3 kg cukru
  • 3 l vody
  • 70 g kyseliny citrónové

 

POSTUP:

  1. Květenství černého bezu, otrháme kvítky a vložíme je do velkého hrnce. Zalijeme převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme, aby se kyselina rozpustila a přiklopíme poklicí. Necháme macerovat v chladu 24 hodin.
  2. Macerát přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. Přidáme cukr a zamícháme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
  3. Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví.

 

Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.

Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).

Tip 3: Pokaždé odeberu část čerstvého sirupu před vařením a naliji do vypařené láhve. Čerstvý sirup si uchovává nejvíc léčivých látek a v lednici vydrží minimálně tři týdny.