Pečená zelenina a cizrnový hummus

Pečená zelenina a cizrnový hummus

Hummus aneb cizrnovou pastu jsem poprvé ochutnala asi před dvanácti lety a byla jsem z jeho chuti nadšená. Spolu z pečenou zeleninou tvoří výborné lehké jídlo. Vždy, když ho vařím, tak ho udělám víc, vydrží v uzavřené nádobě v lednici několik dní. Moc ráda ho mám i jen tak na pečivo k snídani nebo s čerstvou okurkou a mrkví. Když zeleninu nakrájíme na hranolky, můžeme s ní hummus z misky jednoduše nabírat.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 5 větších mrkví
  • 2 batáty
  • 1 mladá zelená cuketa
  • 2 červené cibule
  • 12 stroužků česneku
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 3 snítky mateřídoušky citrónové
  • snítka rozmarýnu
  • svazek máty
  • svazek petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – HUMMUS:

  • 200 g cizrny
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce nesolené pasty Tahini
  • 3 lžíce ledové vody
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Cizrnu namočíme do studené vody na 24 hodin. Během namáčení vodu několikrát vyměníme. Po uplynutí 24 hodin vodu slijeme, cizrnu propláchneme a dáme do hrnce s čistou vodou. Vaříme na mírném plameni 1 – 2 hodiny, dokud cizrna nezměkne. Po uvaření cizrnu slijeme a necháme vychladnout.
  2. Zeleninu opláchneme a očistíme, mrkev nakrájíme podélně na hranolky, stejně tak i batáty a cuketu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Česnek neloupeme, jen odkrojíme tvrdý konec u kořenové části. Zeleninu rozložíme do zapékací misky na pečící papír, posypeme nasekaným rozmarýnem a mateřídouška. Přidáme olivový olej a nakonec lehce opepříme a posolíme. Pečeme v troubě na 200°C asi 20 minut.
  3. Uvařenou cizrnu rozmixujeme s ledovou vodou, musí být rozmixována do hladka.  Přidáme prolisovaný česnek a Tahini pastu a dál mixujeme. Nakonec přidáme šťávu z citrónu, osolíme a ještě rozmixujeme. Hummus dáme do misky, zakápneme olivovým olejem a posypeme mletou paprikou.
  4. V mističce rozmícháme 1 lžíci olivového oleje s citrónovou šťávou, přidáme nasekané bylinky, mátu a petržel, lehce osolíme a bylinkovo-citrónový dresink promícháme.
  5. Upečenou zeleninu naservírujeme na talíř a zakápneme bylinkovo-citrónovým dresinkem.