Salát Tabbouleh a kuřecí kebab Shish Taouk

Salát Tabbouleh a kuřecí kebab Shish Taouk

Salát Tabbouleh je velmi osvěžující v horkých letních dnech. Je plný bylinek a já si ho ráda dělám k večeři i samotný. Kuřecí kebab Shish Taouk ho výborně doplní. Maso je díky marinování v citrónové šťávě a jogurtu šťavnaté a spolu se salátem tvoří skvělou letní večeři.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – TABBOULEH:

  • 200 g bulguru
  • 1 salátová okurka
  • 100 g rajčat
  • 4 jarní cibulky
  • svazek petržele
  • svazek máty
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

INGREDIENCE – SHISH TAOUK:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 malý kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka mateřídoušky
  • hrstka lístků oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Připravíme si marinádu. V misce smícháme bílý jogurt, protlak, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, červenou papriku, bylinky, olivový olej, vinný ocet. Marinádu na maso osolíme a opepříme. Maso vložíme do marinády a pořádně promícháme. Necháme marinovat v lednici přes noc, maso bude díky citrónové šťávě a jogurtu krásně měkké a šťavnaté.
  2. Maso napícháme na špejle, které jsme předtím namáčeli alespoň půl hodiny ve vodě. Špejle namáčíme, aby nám na grilu neshořely.
  3. Uvaříme bulgur dle návodu a necháme vychladit. Zeleninu nakrájíme nadrobno, bylinky, matu a petržel, posekáme a vše promícháme v míse s bulgurem. Salát zakápneme citrónovou šťávou, olivovým olejem, osolíme a zlehka promícháme. Tabbouleh necháme vychladit v lednici asi půl hodiny.
  4. Kuřecí kebab Shish Taouk opečeme na grilu přibližne 8 minut z každé strany. Gril by měl být rozpálen tak, aby jste cca 10 cm nad roštem udrželi ruku asi 6 vteřin.
  5. Grilovaný kebab podáváme s vychlazeným salátem.