Quiche, quiche, quiche

Quiche, quiche, quiche

Quichem to vlastně celé začalo… Pekla jsem jich totiž dvanáct na svatbu kamarádce, které jsem šla za svědka. Byla jsem tehdy už v osmém měsíci těhotenství a pečící maratón ve dvou troubách byl celkem náročný. Quiche sklidily na svatbě úspěch a hodně svatebních hostů chtělo znát recept. A tak jsem poprvé vážně začala přemýšlet, že by vlastně nebylo špatné mít blog o vaření. Nemusela bych stále sepisovat recepty pro kamarády, stačilo by říct, že recept je na blogu. Nevím už přesně, jaké náplně jsem tenkrát dělala, ale pro dnešní recept jsem vybrala pět příchutí – žampionový s červenou cibulí, cibulový se sýrem s modrou plísní, zeleninový, špenátový s kozím sýrem a nakonec klasiku – quiche Lorraine. 

 

5 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 ml studené vody
  • sůl

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 4 vejce
  • 1 kelímek smetany 31%
  • 30 g čerstvého kozího sýra
  • 30 g sýru Gruyère
  • 30 g sýru Blue Remberter (sýr s modrou plísní)
  • 30 g másla
  • 30 g slaniny
  • 5 menších žampionů
  • 1/4 červené papriky
  • 3 červená cherry rajčátka
  • 3 žlutá cherry rajčátka
  • 1 nať jarní cibulky
  • 3 červené cibule
  • 100 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, osolíme, přidáme změklé máslo a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme i studenou vodu. Těsto pořádně prohněteme do hladka a necháme ho v lednici odpočinout alespoň jednu hodinu. Máslem vymažeme formy na tartaletky o průměru 12 cm, na toto množství jich budeme potřebovat pět. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyválíme, vložíme do máslem vymazaných forem a dna propícháme vidličkou. Těsto zatížíme fazolemi, aby se při předpečení korpus na quiche nenafoukl. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Po vychladnutí odstraníme z korpusů fazole. Můžeme si je schovat do uzavíratelné sklenice na příští pečení.
  2. Na jemno nasekáme rozmarýn a tymián, polovinu tymiánu si dáme stranou na později. Červenou cibuli oloupeme, rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Na másle, použijeme polovinu uvedenou v seznamu ingrediencí, zlehka podusíme červenou cibuli společně s posekaným tymiánem a rozmarýnem. Cibuli necháme jen lehce zesklovatět, ke konci zlehka osolíme a opepříme.
  3. Žampiony očistíme, opláchneme vodou a nakrájíme na tenké plátky. Na pánev dáme zbytek másla, necháme rozpustit a přidáme nakrájené žampiony. Lehce osolíme a za občasného míchání restujeme, dokud nám žampiony nechytnou lehce zlatavou barvu a nezměknou.
  4. Listový špenát propláchneme vodou, abychom odstranili případné zbytky zeminy. Necháme chvilku okapat a na hrubo ho nakrajíme. Do pánve dáme olivový olej a přidáme jeden stroužek česneku nakrájený na tenké plátky. Na mírném plameni restujeme 2 minuty, pak přidáme nakrajený špenát, zlehka osolíme a cca 3 minutky podusíme.
  5. Slaninu nakrájíme na plátky a na pánvi zlehka orestujeme.
  6. Připravíme si zeleninu na zeleninový quiche. Červenou papriku nakrájíme na kostičky, žlutá a červená rajčátka na čtvrtky, nať jarní cibulky na kolečka a česnek na tenké plátky. Pokrájenou zeleninu dáme do vychladlého korpusu na quiche a posypeme ji lístky tymiánu.
  7. Do korpusu na cibulový quiche dáme většinu podušené cibule, zbytek přijde do žampionové quiche. Na vrch nakrájíme sýr s modrou plísní Blue Remberter.
  8. Do žampionového quiche dáme naspod zbylou podušenou červenou  cibuli, žampiony a část orestované slaniny. Navrch opět naskládáme nakrájený sýr Bleu Remberter.
  9. Na korpus pro guiche Lorraine naskládáme orestovanou slaninu a na kousky nakrájený sýr Gruyère. Quiche posypeme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
  10. Poslední si připravíme špenátový quiche. Na upečený korpus dáme špenát, nakrájený kozí sýr a posypeme nasekaným tymiánem.
  11. Nakonec v míse rozšleháme vejce, přidáme smetanu, osolíme a opepříme, a pořádně promícháme. Směsí zalijeme všechny quiche. Až po okraje korpusů. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 40 minut.