Salát Tabbouleh a kuřecí kebab Shish Taouk
Salát Tabbouleh je velmi osvěžující v horkých letních dnech. Je plný bylinek a já si ho ráda dělám k večeři i samotný. Kuřecí kebab Shish Taouk ho výborně doplní. Maso je díky marinování v citrónové šťávě a jogurtu šťavnaté a spolu se salátem tvoří skvělou letní večeři.
4 porce
INGREDIENCE – TABBOULEH:
- 200 g bulguru
- 1 salátová okurka
- 100 g rajčat
- 4 jarní cibulky
- svazek petržele
- svazek máty
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
INGREDIENCE – SHISH TAOUK:
- 600 g kuřecích prsou
- 1 malý kelímek bílého jogurtu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka mateřídoušky
- hrstka lístků oregana
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na kostky přibližně 2 x 2 cm. Připravíme si marinádu. V misce smícháme bílý jogurt, protlak, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, červenou papriku, bylinky, olivový olej, vinný ocet. Marinádu na maso osolíme a opepříme. Maso vložíme do marinády a pořádně promícháme. Necháme marinovat v lednici přes noc, maso bude díky citrónové šťávě a jogurtu krásně měkké a šťavnaté.
- Maso napícháme na špejle, které jsme předtím namáčeli alespoň půl hodiny ve vodě. Špejle namáčíme, aby nám na grilu neshořely.
- Uvaříme bulgur dle návodu a necháme vychladit. Zeleninu nakrájíme nadrobno, bylinky, matu a petržel, posekáme a vše promícháme v míse s bulgurem. Salát zakápneme citrónovou šťávou, olivovým olejem, osolíme a zlehka promícháme. Tabbouleh necháme vychladit v lednici asi půl hodiny.
- Kuřecí kebab Shish Taouk opečeme na grilu přibližne 8 minut z každé strany. Gril by měl být rozpálen tak, aby jste cca 10 cm nad roštem udrželi ruku asi 6 vteřin.
- Grilovaný kebab podáváme s vychlazeným salátem.