Pečená zelenina s jáhly a kozím sýrem
Pečenou dýni s rajčaty, chilli papričkami a bylinkami mám na podzim moc ráda, protože vše sklidím na zahradě a oběd je hotový raz dva. V receptu jsem použila dýni Hokkaido, odrůdu Blue Kuri, ale můžete použít i jiné typy dýní, například máslovou či Sweet Dumpling. Příprava zeleniny nám zabere asi 10 minut, výborný a zdravý oběd je pak hotový za půl hodiny. Mateřídouška s bazalkou a kozím sýrem jáhly skvěle dochutí. Na ozdobu ráda používám kvítky rozmarýnu a fialové bazalky, díky nim je jídlo ještě více barevné.
4 porce
INGREDIENCE:
- 200 g jáhlů
- 150 g čerstvého kozího sýru
- 1 menší dýně Hokkaido Blue Kuri
- 12 stroužků česneku
- 200 g barevných cherry rajčat
- 4 chilli papričky Aji Lemon Drop
- 8 chilli papriček Demon Red
- 4 chilli papričky Bolivian Rainbow
- 8 lístků šalvěje
- hrst lístků bazalky
- snítka mateřídoušky
- kvítky rozmarýnu
- kvítky bazalky
- 4 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Jáhly dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, vodu s jáhlů slijme. Tímto bychom se měli zbavit případné hořkosti. Jáhly pak uvaříme dle návodu.
- Zapékací misku vyložíme pečícím papírem. Zeleninu očistíme a omyjeme. Dýni nakrájíme na měsíčky a cherry rajčata přepůlíme. Česnek rozdělíme na stroužky, neloupeme, jen odkrojíme tuhý konec. Zeleninu dáme do zapékací misky, přidáme chilli papričky v celku a zakápneme vše olivovým olejem. Posypeme nasekanými lístky šalvěje, trochou tymiánu, zlehka osolíme a opepříme. Zeleninu pečeme v troubě rozpálené na 200°C přibližně 20 až 30 minut.
- Kozí sýr nakrájíme na kostičky a v míse ho promícháme společně s uvařenými jáhly a olivovým olejem. Přidáme nakrájené lístky bazalky, lístky tymiánu a zlehka opepříme a osolíme.
- Pečenou zeleninu naskládáme na talíře, zlehka pokapeme olivovým olejem, přidáme jáhly s kozím sýrem a vše ještě dozdobíme kvítky rozmarýnu a bazalky.