Dýňové noky se smetanovým špenátem
Také už nevíte, co ještě z dýní uvařit? Dýňové noky jsou snadné na přípravu a navíc skvěle chutnají. Do těsta přidávám kromě pyré z dýně také krémový sýr, díky kterému jsou noky krásně vláčné. Chuť dýně výborně doplní smetanový špenát s česnekem a hoblinky parmazánu.
2 porce
INGREDIENCE – NOKY:
- 200 g dýně Hokkaido (asi 170 g dýňového pyré)
- 200 g hladké mouky
- 40 g sýru Parmigiano Reggiano
- 100 g krémového sýru Labneh (návod v rubrice Základní recepty)
- 1 vejce
- sůl
INGREDIENCE – OMÁČKA:
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 3 stroužky česneku
- 200 g smetany 31%
- 50 g másla
- 30 g sýru Parmigiano Reggiano
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do menšího hrnce. Přidáme vodu, stačí asi 200 ml a povaříme do měkka, 10 – 15 minut. Vodu z vaření dýně slijeme, můžeme jí schovat například na přípravu polévky. Uvařenou dýní rozmixujeme do hladkého pyré.
- Vychladlé pyré dáme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto. Přidáme celé vejce, Labneh, Parmigiano Regiano, jemně osolíme a prošleháme. Postupně přidáváme mouku do těsta a pořádně jí zapracujeme. Množství mouky v receptu je pouze orientační, záleží na tom, jak bude pyré řídké a také na velikosti vejce a hustotě krémového sýru. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Těsto si rozdělíme na několik kusů a na pomoučeném válu vyválíme válečky o průměru cca 2 cm. Z válečků nakrájíme ostrým nožem noky, zhruba 1 cm silné. Nakrájené noky vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme přibližně 3- 5 minut, noky musí vyplavat na hladinu. Jeden nok si můžeme vylovit a vyzkoušet, jestli už jsou hotové. Noky slijeme a dáme do hlubokého talíře, či mísy.
- Připravíme si krémový špenát. Špenát propereme ve vodě a necháme na cedníku okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a česnek nakrájený na tenké plátky. Vaříme na mírném ohni přibližně 7 – 10 minut, občas promícháme. Potřebujeme, aby se nám smetana zredukovala přibližně na polovinu. Přidáme lehce pokrájený špenát, osolíme, opepříme a za občasného míchání povaříme 3 – 5 minut. Ke konci vaření přidáme noky, promícháme a prohřejeme.
- Noky servírujeme na hluboké talíře a posypeme je hoblinkami parmazánu.