Gratinované topinambury a hříbky na česneku s tymiánem

Gratinované topinambury a hříbky na česneku s tymiánem

Tenhle recept vznikl úplně náhodou. Na zahradě jsem vykopala pár topinamburů a přemýšlela, co s nimi. Další den jsme jeli na houby, ale bohužel jsme našli jen tři. A co s třemi hříbky? A pak mě to najednou napadlo..  Gratinované topinambury výborně zasytí a hříbky jen lehce opeču na pánvi jako chuťovku. Slunečnice topinambur, známá také jako jeruzalémský artyčok je hlíznatá rostlina, kterou je velmi snadné pěstovat. Výhodou je, že se dají její hlízy sklízet i během zimy. Tobinambury mají lehce oříškovou chuť a dají se použít při vaření místo brambor.

 

2 porce

 

INGREDIENCE – HŘÍBKY:

  • 4 větší hříbky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 50 g másla
  • snítka tymiánu
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – TOPINAMBURY:

  • 200 g topinamburů
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g smetany 31%
  • 20 g másla
  • 30 g sýru Parmigiano Reggiano
  • špetka muškátového oříšku
  • snítka tymiánu
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Topinambury omyjeme, očistíme kartáčkem a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací mističky vymažeme máslem a začneme skládat vrstvy, nejdříve brambory, pak česnek, pár lístků tymiánu a trochu sýra Parmigiano Reggiano. Vrstvy střídáme, dokud nejsou zapékací mističky plné. Poslední dáme topinambury, posypeme parmazánem a zalijeme opepřenou a osolenou smetanou. Pečeme v rozehřáté troubě na 200°C přibližně 25 – 30 minut. Gratin by měl mít světle zlatavou barvu.
  2. Hříbky očistíme od hlíny a nakrájíme podélně na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo se lžičkou olivového oleje, poklademe hříbky a stroužky česneku. Hříbky opekáme dozlatova z každé strany přibližně 4 minuty, v půlce přidáme zdrhnutý tymián. Nakonec zlehka osolíme a opepříme.
  3. Hříbky servírujeme na talíř lehce zakápnuté olivovým olejem, na gratin můžeme ještě nasypat trochu nastrouhaného parmazánu.