Špenátové noky se smetanovými hříbky

Špenátové noky se smetanovými hříbky

Co když najdete v lese jen pár hříbků? Pak je ten pravý čas udělat špenátové noky se smetanovou omáčkou. Část hříbků v receptu se restuje a vaří přímo v omáčce a část je opečená na pánvi s česnekem a bylinkami. Čerstvý špenát noky obarví na krásně zelenou barvu a výborně doplní všechny ostatní chutě. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – NOKY:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 350 g hladké mouky
  • 50 g kozího sýru balkánského typu
  • 100 g smetanového jogurtu
  • 2 vejce
  • sůl

INGREDIENCE – OMÁČKA:

  • 4 větší hříbky
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g smetany 31%
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • snítka hladkolisté petržele
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Listový špenát pořádně propláchneme a v robotu ho rozmixujeme na hladké pyré. Do mísy dáme hladkou mouku, špenátové pyré, tvrdý kozí sýr, jogurt a vejce. Směs lehce osolíme a vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přidat mouku, aby těsto nelepilo. Těsto si rozdělíme na několik menších částí a na pomoučeném prkénku vyválíme dlouhé válečky o průměru přibližně 1 cm. Nakrájíme je na 2 cm široké kousky z kterých v dlani vytvarujeme kuličky. Vezmeme vidličku a kuličku rozmáčkneme, spodní okraj zespodu stočíme, aby nok měl zaoblený tvar. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 3 – 5 minut, dokud nám nevyplavou. Noky slijeme a necháme v cedníku odpočívat.
  2. Jeden hříbek si dáme stranou a nakrájíme ho na tenké plátky. do pánve dáme kousek másla, olivový olej a opečeme ho z obou stran do zlatova. Stačí 3 minuty z každé strany, nakonec lehce osolíme. Zbytek hříbků nakrájíme na menší kousky a orestujeme na másle na středním ohni 5 – 8 minut. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a restujeme společně s hříbky další dvě minuty. Hříbky s česnekem zalijeme smetanou, lehce osolíme a opepříme, a povaříme 5 – 7 minut. Omáčka se zredukuje a měla být krásně krémová. Do omáčky přidáme uvařené špenátové noky a prohřejeme je.
  3. Noky servírujeme na hluboké talíře, ozdobíme je opečenými hříbky a posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.