Kuřecí polévka s trhaným masem, rýžovými nudlemi, bylinkami a houbami Enoki
V chladných zimních dnech není nad misku horké polévky… I když nejsem zrovna polévkový typ, tak v zimě, a navíc, když jsem nachlazená, si dám polévku moc ráda. Tahle polévka je plná čerstvé zeleniny, bylinek a navíc doplněná o houby Enoki. Zasytí a pomůže i při chřipce či nachlazení. Navíc je úžasně barevná!!!
4 porce
INGREDIENCE:
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 kuřecí prsa
- 200 g rýžových vlasových nudlí
- 2 šalotky
- 100 g hub Enoki
- 50 g čerstvého zázvoru
- 100 g mungo klíčků
- 1 hlávka (asi 120 g) Pak choi
- perila
- koriandr
- chilli papričky (můžeme použít čerstvé nebo sušené)
- šťáva z jedné limety
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce arašídového oleje
- sůl
POSTUP:
- Zázvor nakrájíme na tenké plátky, část ho necháme na ozdobení polévky. Nakrájený zázvor 3 minuty orestujeme na arašídovém oleji. Přilijeme studený kuřecí vývar a vložíme do něj kuřecí maso. Kuřecí maso vaříme do měkka, přibližně půl hodiny.
- Rýžové nudle uvaříme podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se nám neslepily. Já je jen propláchnu studenou vodou, vložím do misky a zaliji vroucí vodou. Za 3 až 5 minut jsou hotové.
- Zeleninu, houby a bylinky očistíme a omyjeme. Zelí Pak choi nakrájíme příčně na tenké nudličky. Šalotku nakrájíme na tenké plátky, zbytek zázvoru na tenké nudličky. Z hub Enoki odkrojíme konce. Chilli papričky nakrájíme na tenká kolečka. Já jsem použila sušené papričky Demon Red, protože jich mám zásobu z letošní sklizně. Koriandr nasekáme i se stonky, pouze z nich odkrojíme zaschlé konce. Perilu nasekáme na nudličky.
- Když je kuřecí maso uvařené do měkka, vyjmeme ho z vývaru a pomocí dvou vidliček ho natrháme. Do vývaru přidáme limetovou šťávu, rybí omáčku a vývar přecedíme. Množství limetové šťávy a omáčky můžeme upravit dle chuti. Vývar ochutnáme a podle chuti osolíme. Většinou není soli třeba, rybí omáčka polévku osolí dostatečně.
- Zeleninu, houby, bylinky, uvařené rýžové nudle a trhané kuřecí maso naskládáme do misky. Vše zalijeme horkým kuřecím vývarem, můžeme ještě dozdobit a podávat.