Kachní prsa s karamelovou chilli omáčkou
Musím říct, že tohohle jídla bych se mohla ujíst. Miluju kombinaci karamelové omáčky s chilli a zázvorem. Omáčka nádherně voní a má úžasnou chuť. Pak choi, neboli pekingské zelí, restované spolu se zázvorem, šalotkou a chilli, maso a omáčku krásně doplní.
4 porce
INGREDIENCE:
- 2 větší kachní prsa s kůží
- 4 lžíce karamelové omáčky (postup je v kategorii Základní recepty)
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce tmavé sojové omáčky
- 600 g Pak choi
- 20 g čerstvého zázvoru
- 7 stroužků česneku
- 4 šalotky
- 20 chilli papriček Demon red
- šťáva z jedné limety
- 3 lžičky bílých sezamových semínek
- 3 lžičky černých sezamových semínek
- 1 lžíce sezamového oleje
- 150 g rýže Basmati
- sůl
POSTUP:
- Nejprve si připravíme karamelovou chilli omáčku. Na omáčku použijeme tři stroužky česneku, dvě šalotky a půlku zázvoru. Zázvor očistíme, nakrájíme ho spolu s česnekem a šalotkou na drobno. Vše dáme do hmoždíře a přidáme chilli papričky. Já jsem použila sušené, pokud použijete čerstvé, je také lepší je nakrájet. Vše pořádně podrtíme, přidáme karamelovou omáčku, ústřicovou omáčku a limetovou šťávu a promícháme paličkou z hmoždíře.
- Rýži uvaříme podle návodu. Já dělám rýži podle mojí maminky. Propláchnu jí v cedníku a dám do vroucí vody, vařím 10 minut, scedím a propláchnu studenou vodou. Do hrnce naliji tak 3 cm vody, přivedu k varu a rýži vařím v cedníku pod pokličkou v páře dalších 10 minut. Je pak tak akorát na zkus a nelepí.
- Kachní prsa očistíme. Kůži příčně nařízneme, ne příliš do hloubky, abychom neprořízli maso. Díky naříznutí se nám kůže lépe vypeče a maso se nebude stahovat. Prsa zlehka z obou stran nasolíme. Na mírném plameni rozehřejeme pánev, potom vložíme kachní prsa kůží dolů. Pomalu opékáme 10 – 15 minut, vypečené sádlo průběžně sléváme do mističky. Sádlo určitě nevyléváme, můžeme ho použít na pečení, v lednici vydrží i pár týdnů. Když je kůže pořádně vypečená, maso otočíme a opékáme 3 minuty z druhé strany. Pak vložíme do trouby rozpálené na 150°C a pečeme asi 7 minut. Záleží na velikosti, kachní prsa by měla být po upečení uvnitř růžová. Po upečení necháme maso 5 minut odpočívat, pokud bychom ho nařezali hned, všechna šťáva by nám vytekla.
- Do pánve, v které jsme opékali kachnu, přidáme karamelovou chilli omáčku a 1 minutu orestujeme. Přilijeme 100 ml vody a 2 lžíce tmavé chilli omáčky. Promícháme a za občasného míchání necháme omáčku zredukovat, přibližně 3 – 5 minut. Omáčka musí zůstat tekutá, pokud je příliš lepkavá, můžeme jí lehce naředit vodou.
- Pak choi omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtiny. V pánvi rozehřejeme sezamový olej a přidáme na nudličky nakrájený česnek, zázvor a šalotku. Orestujeme dvě minuty, přidáme Pak choi a sojovou omáčku. Podlijeme asi 50 ml vody a přiklopíme. Po třech minutách pokličku sundáme a vše promícháme. Pak ještě cca dvě minuty doděláme. Pak choi by mělo být po uvaření lehce křupavé. Ochutnáme, jestli není potřeba dosolit, záleží na slanosti sojové omáčky.
- Kachní prsa příčně nakrájíme na plátky. Na talíře nandáme rýži, na ní naskládáme nakrájená kachní prsa, přelijeme je karamelovou omáčkou a posypeme bílým sezamem. Dušené Pak choi posypeme černým sezamem a můžeme servírovat.