Kapr na modro, petrželové brambory, křenová omáčka a pečená jablka

Kapr na modro, petrželové brambory, křenová omáčka a pečená jablka

Kapr na modro se podával během Štědrého večera v rybníkářských krajích až od 19. století. Namodralou barvu získá kapří kůže díky přelití horkým octem. Byla jsem zvědavá, jak bude kapr vařený se zeleninou chutnat a musím říct, že jsem byla velmi příjemně překvapena. Maso bylo krásně pevné a navíc nádherně vonělo díky bylinkám a koření. Chuť kapra skvěle doplní petrželové brambory, jemná křenová omáčka a pečená jablka.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KAPR NA MODRO:

  • 4 filety z kapra i s kůží
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 15 ks hřebíčku
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • 100 ml jablečného octa
  • sůl

INGREDIENCE – PETRŽELOVÉ BRAMBORY:

  • 20 malých kulatých brambor
  • 15 g másla
  • svazek petrželky
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – KŘENOVÁ OMÁČKA:

  • 60 g čerstvého křenu
  • 40 g másla
  • 20 ml smetany 31%
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – PEČENÁ JABLKA:

  • 1 velké červené jablko
  • 10 g másla
  • 1 lžička cukru

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme zeleninu. Mrkev, celer a kořenovou petržel omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Nakrájenou zeleninu vložíme do velkého hrnce. Přidáme citrónovou kůru, oloupanou cibuli, snítku tymiánu, hřebíček, kuličky pepře a nového koření. Vše zalijeme asi 2 litry vody, přidáme 1 lžíci jablečného octa a přivedeme k varu. Zeleninový vývar povaříme 10 minut.
  2. Kapří filety omyjeme a očistíme. Kůže musí být zbavená šupin, ale nesmí být jinak porušená. Filety by nám pak totiž nedržely pohromadě. Očištěné kapří filety dáme na hluboký talíř a zalijeme horkým jablečným octem. Díky horkému octu získá kapří kůže namodralou barvu. Kapra vyndáme z octa a necháme okapat. Zlehka ho osolíme a vložíme do hrnce k zelenině. Vaříme spolu se zeleninou pod pokličkou asi 15 minut.
  3. Brambory omyjeme a očistíme od nečistot. Vaříme je přibližně 15 – 30 minut, dobu vaření upravíme podle jejich velikosti. Jestli jsou brambory uvařené, zjistíme, když do nich píchneme špičkou nože. Uvařené brambory slijeme a oloupeme. Zlehka je opečeme v pánvi na másle, na konec je osolíme a posypeme na jemno nasekanou petrželkou.
  4. Do pánve dáme kousek másla a přilijeme smetanu. Máslo se smetanou za občasného míchání vaříme 5 minut a pak přidáme nastrouhaný křen. Pokračujeme v míchání a provaříme omáčku dalších 5 minut. Smetana se zredukuje a omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Ke konci vaření omáčku zlehka osolíme a opepříme.
  5. Jablka nakrájíme na kolečka a zlehka je potřeme rozpuštěným máslem z obou stran. Jablka potřená máslem vyskládáme do pekáčku, který máme vyložený pečícím papírem. Každé jablko posypeme špetkou cukru. Pečeme je v troubě předehřáté na 250°C přibližně 10 minut, pak troubu přepneme na gril, aby jablka chytla zlatavou barvu. Jablka hlídáme, aby nám nezčernala.
  6. Rybu pomocí děrované naběračky opatrně vyjmeme z vývaru a dáme na talíř. Vývar přecedíme přes síto a zeleninu necháme chvilku okapat. Opravdu stačí chvilka, nechceme, aby nám zelenina příliš vychladla. Na talíře servírujeme nejprve vařenou zeleninu, na ní položíme kapří filet, přidáme opečené petrželové brambory, pečené plátky jablka a křenovou omáčku.