Kachní prsa s karamelovou chilli omáčkou

Kachní prsa s karamelovou chilli omáčkou

Musím říct, že tohohle jídla bych se mohla ujíst. Miluju kombinaci karamelové omáčky s chilli a zázvorem. Omáčka nádherně voní a má úžasnou chuť. Pak choi, neboli pekingské zelí, restované spolu se zázvorem, šalotkou a chilli, maso a omáčku krásně doplní. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 větší kachní prsa s kůží
  • 4 lžíce karamelové omáčky (postup je v kategorii Základní recepty)
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 600 g Pak choi
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 7 stroužků česneku
  • 4 šalotky
  • 20 chilli papriček Demon red
  • šťáva z jedné limety
  • 3 lžičky bílých sezamových semínek
  • 3 lžičky černých sezamových semínek
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 150 g rýže Basmati
  • sůl

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme karamelovou chilli omáčku. Na omáčku použijeme tři stroužky česneku, dvě šalotky a půlku zázvoru. Zázvor očistíme, nakrájíme ho spolu s česnekem a šalotkou na drobno. Vše dáme do hmoždíře a přidáme chilli papričky. Já jsem použila sušené, pokud použijete čerstvé, je také lepší je nakrájet. Vše pořádně podrtíme, přidáme karamelovou omáčku, ústřicovou omáčku a limetovou šťávu a promícháme paličkou z hmoždíře.
  2. Rýži uvaříme podle návodu. Já dělám rýži podle mojí maminky. Propláchnu jí v cedníku a dám do vroucí vody, vařím 10 minut, scedím a propláchnu studenou vodou. Do hrnce naliji tak 3 cm vody, přivedu k varu a rýži vařím v cedníku pod pokličkou v páře dalších 10 minut. Je pak tak akorát na zkus a nelepí.
  3. Kachní prsa očistíme. Kůži příčně nařízneme, ne příliš do hloubky, abychom neprořízli maso. Díky naříznutí se nám kůže lépe vypeče a maso se nebude stahovat. Prsa zlehka z obou stran nasolíme. Na mírném plameni rozehřejeme pánev, potom vložíme kachní prsa kůží dolů. Pomalu opékáme 10 – 15 minut, vypečené sádlo průběžně sléváme do mističky. Sádlo určitě nevyléváme, můžeme ho použít na pečení, v lednici vydrží i pár týdnů. Když je kůže pořádně vypečená, maso otočíme a opékáme 3 minuty z druhé strany. Pak vložíme do trouby rozpálené na 150°C a pečeme asi 7 minut. Záleží na velikosti, kachní prsa by měla být po upečení uvnitř růžová. Po upečení necháme maso 5 minut odpočívat, pokud bychom ho nařezali hned, všechna šťáva by nám vytekla.
  4. Do pánve, v které jsme opékali kachnu, přidáme karamelovou chilli omáčku a 1 minutu orestujeme. Přilijeme 100 ml vody a 2 lžíce tmavé chilli omáčky. Promícháme a za občasného míchání necháme omáčku zredukovat, přibližně 3 – 5 minut. Omáčka musí zůstat tekutá, pokud je příliš lepkavá, můžeme jí lehce naředit vodou.
  5. Pak choi omyjeme a nakrájíme podélně na čtvrtiny. V pánvi rozehřejeme sezamový olej a přidáme na nudličky nakrájený česnek, zázvor a šalotku. Orestujeme dvě minuty, přidáme Pak choi  a sojovou omáčku. Podlijeme asi 50 ml vody a přiklopíme. Po třech minutách pokličku sundáme a vše promícháme. Pak ještě cca dvě minuty doděláme. Pak choi by mělo být po uvaření lehce křupavé. Ochutnáme, jestli není potřeba dosolit, záleží na slanosti sojové omáčky.
  6. Kachní prsa příčně nakrájíme na plátky. Na talíře nandáme rýži, na ní naskládáme nakrájená kachní prsa, přelijeme je karamelovou omáčkou a posypeme bílým sezamem. Dušené Pak choi posypeme černým sezamem a můžeme servírovat.