Jamajské kuře Jerk a kokosová rýže s fazolemi

Jamajské kuře Jerk a kokosová rýže s fazolemi

Jamajské pálivé kuře Jerk je ideální jídlo pro chladné zimní dny. Pálivost kuřete zjemní krémová kokosová rýže s černými fazolemi. U většiny receptů se používají papričky Scotch Bonnet nebo Habanero. Letos jsem na zahradě neměla ani odrůdu Scotch Bonnet, ani Habanero, tak jsem do receptu použila svojí oblíbenou sušenou Bhut Jolokii a jednu liofilizovanou papričku Jalapeno, co jsem dostala od kamaráda. Kuře Jerk by mělo být pořádně pálivé, pokud nejste zvyklý, stačí méně a postupně můžete při příštím vaření přidávat.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 velký svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jedné limety
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • snítka tymiánu
  • chilli paričky (2 x Scotch Bonnet nebo 2 x Habanero)
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 svitky skořice
  • šťáva z jedné limety
  • 4 lžíce třtinového rumu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 150 g fazolí černá ledvina
  • 150 g rýže Basmati
  • 2 lžíce slunčenicového oleje
  •  1 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Marinádu na maso si připravíme den předem. Kuřecí stehna očistíme a nožem je rozkrojíme na horní část a  spodní paličku. Kuřecí paličku podél kosti nařízneme, aby se nám maso pořádně propeklo. Nakrájíme na hrubo půl svazku jarní cibulky, česnek, oloupaný zázvor a dáme do mixéru. Přidáme kuličky nového koření, lístky tymiánu, šťávu z jedné limety, chilli papričky, lžíci slunečnicového oleje, rum, třtinový cukr, vše osolíme a opepříme. Rozmixujeme na hladkou pastu a naložíme do ní očištěná kuřecí stehna. Necháme odpočinout v lednici přes noc.
  2. Černé fazole propláchneme studenou vodou a necháme je namáčet alespoň 12 hodin. Vodu je dobré během namáčení alespoň dvakrát vyměnit. Před vařením fazole propláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou a na mírném plameni vaříme asi 1 hodinu. Délka vaření záleží na velikosti fazolí, nesmí být uvařeny úplně do měkka, protože se budou ještě chvilku vařit společně s rýží v kokosovém mléce a vývaru.
  3. Maso vyjmeme z marinády a marinádu z nich pomocí lžičky oškrábeme. Na mírném plameni si rozehřejeme lžíci oleje a opékáme stehna nejdříve kůží dolů cca 10 min. Kůže se nesmí připálit, měla by mít lehce zlatavou barvu. Potom je otočíme a opečeme z druhé strany dalších 10 minut. Díky opečení na pánvi se maso zatáhne, všechna šťáva zůstane uvnitř a po upečení bude šťavnaté. Marinádu dáme do zapékací misky a vložíme do ní opečená stehna kůží nahoru. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C přibližně 25 minut.
  4. Zbylé jarní cibulky nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme bílé části jarní cibulky a svitky skořice, orestujeme cibulku do měkka asi 1 minutu. Přidáme rýži, promícháme a 2 minuty zlehka orestujeme. Přilijeme vývar, kosové mléko, přidáme uvařené černé fazole, osolíme a opepříme. Vše promícháme a pod pokličkou na mírném plameni dusíme asi 12 minut, občas promícháme. Kdyby se všechna tekutina odpařila, přilijeme trochu vývaru (pokud už vývar nemáme, přidáme vodu). Po 12 minutách by měla být rýže uvařena do měkka a všechna tekutina vyvařena. Přidáme nakrájené zelené části jarní cibulky, vypneme a necháme přikryté pokličkou.
  5. Upečená kuřecí stehna naservírujeme na talíře společně s kokosovou rýží,  přelijeme vypečenou marinádou a můžeme podávat.