Sirup z černého rybízu

Sirup z černého rybízu

Listy černého rybízu jsou důležitou součástí tohoto receptu, dodají totiž sirupu lepší chuť i vůni. Občas je používám i při přípravě sirupu z červeného rybízu, který je oproti černému méně výrazný.

 

5 l sirupu

 

INGREDIENCE:

  • 3 hrnky (3 x 250 ml) černého rybízu (ideálně se stopkami)
  • 60 středních listů černého rybízu
  • 3 l vody
  • 3 kg cukru
  • 80 g kyseliny citrónové

 

POSTUP:

  1. Natrhaný rybíz se stopkami a listy opláchneme.
  2. Do hrnce s tlustým dnem dáme listy černého rybízu, černý rybíz, kyselinu citrónovou a zalijeme vodou. Směs za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Snažíme se míchat velmi opatrně, aby nám kuličky rybízu nepopraskaly. Povaříme přibližně 5 min.
  3. Směs přecedíme přes nylonové sítko vyložené plátnem, necháme vykapat. Nikdy nemačkáme!!!!!! Sice bychom získali o pár kapek šťávy více, ale výsledná šťáva by nám zeželírovala, díky přírodnímu pektinu obsaženému v rybízu.
  4. Do směsi přidáme cukr, mícháním rozpustíme a přivedeme k varu. Povaříme 1 min. Vypneme a plníme do sterilovaných lahví. Sirup po naplnění do láhve zakápneme 40% alkoholem.

 

Tip 1: Láhve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a láhve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých láhví.

Tip 2: Pokud se ušpiní okraj láhve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).