Bezový květ v těstíčku s ředkvičkovým dipem
Květ černého bezu smažený v těstíčku, lidově kosmatice, je mé oblíbené jarní jídlo. Nejraději používám jen napůl rozvinuté květy, které drží pevně pohromadě. Sýrové těstíčko z čočkové mouky je pěkně křupavé. Ke kosmatici skvěle sedí ředkvičkový dip.
4 porce
INGREDIENCE:
- 16 menších květenství černého bezu
- 2 vejce
- 50 ml plnotučného mléka
- 50 ml cideru
- 60 g čočkové mouky
- 2 lžíce nastrouhaného sýra Grana Padano
- 2 lístky šalvěje
- 1 snítka mateřídoušky
- slunečnicový olej
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – ŘEDKVIČKOVÝ DIP:
- 1 svazek ředkviček
- 150 g čerstvého sýru labneh
- pažitka
- sůl
POSTUP:
- Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na struhadle na jemno. pažitku nasekáme na drobno, část pažitky schováme na ozdobu a část přidáme do misky k nastrouhaným ředkvičkám. Nakonec přidáme čerstvý krémový sýr labneh a osolíme. Dip promícháme a dáme odpočinout do lednice.
- V míse rozšleháme metličkou vejce, cider, a plnotučné mléko. Základ na těstíčko pořádně promícháme a přidáme do něj na jemno nastrouhaný sýr Grana Padano a lehce osolíme. Nesolíme příliš, slanost nám i přidá sýr. Postupně pak za stálého šlehání přisypáváme čočkovou mouku, dokud těstíčko nebude husté a hladké. Každá mouka má jinou nasákavost, tak berte množství mouky pouze jako orientační. Nakonec do těstíčka přidáme posekané bylinky, šalvěj a mateřídoušku.
- Omyté květenství bezu namáčíme v těstíčku a pokládáme stonkem nahoru do rozpáleného oleje. Olej nesmí být rozpálený příliš, aby se těstíčko rychle nespálilo. Když je těstíčko světle zlatě osmažené, odstřihneme stonky a placičky otočíme a dopečeme z druhé strany. Horní strana placiček během smažení ještě trochu ztmavne.
- Kosmatice v těstíčku naservírujeme na talíř spolu s vychlazeným dipem. Ozdobíme nasekanou pažitkou, pažitkovými květy, květy bezinek a plátky ředkviček dle své fantazie.