Zeleninové závitky s omáčkou Nước chấm

Zeleninové závitky s omáčkou Nước chấm

Nesmažené zeleninové závitky patří k mým oblíbeným vietnamským jídlům. Navíc do nich můžete dát to, na co zrovna máte chuť. Omáčku Nước chấm k nim mám nejraději a mohla bych se po ní do slova utlouct..

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

100 g rýžových nudlí Bún
16 ks rýžového papíru
1 avokádo
2 mrkve
1 červená paprika
1/4 salátové okurky
svazek pažitky
svazek koriandru

INGREDIENCE – OMÁČKA NƯỚC CHẤM:

1 ředkev daikon nebo kedlubna
2 menší mrkve
2 stroužky česneku
1 lžíce rýžového octa
120 ml rybí omáčky
100 g cukru
720 ml vody
5 chilli papriček Birds Eye Baby

 

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme tradiční vietnamskou omáčku Nước chấm. Očistíme mrkev a z boku uděláme ze čtyř stran zářezy, pak ji nakrájíme na tenké plátky. Vzniknou nám tak krásné mrkvové kytičky. Ředkev Daikon oloupeme, a nakrájíme na špalíčky o rozměrech 1 x 1 cm. po stranách opět uděláme zářezy a nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do mističky a osolíme. Opatrně promícháme a necháme 15 minut odležet. Díky soli zelenina zkřehne a zůstane pěkně křupavá. Po odležení zeleninu propláchneme ve studené vodě. Nakonec přidáme 1 lžičku cukru a lžíci rýžového octa a zlehka promícháme.
  2. V hrnci svaříme vodu, rybí omáčku a zbytek cukru, stačí povařit jen 2 minuty. Vypneme a do omáčky přidáme nasekané chilli papričky, česnek nakrájený na jemno a naloženou zeleninu. Chilli papričky přidávejte podle chuti, jejich množství je v seznamu ingrediencí pouze orientační.
  3. Rýžové nudle Bún uvaříme podle návodu, slijeme a propláchneme studenou vodou.
  4. Avokádo, mrkev, červenou papriku a okurku nakrájíme na tenké nudličky julienne. Délka nudliček by měla být maximálně 10 cm, aby se vešly do rýžového papíru.
  5. Rýžový papír namočíme, vždy jen jeden kus, do závitku dáme avokádo, mrkev červenou papriku, okurku, pažitku, koriandr i se stonkem a uvařené rýžové nudle. Závitek zavineme a pořádně utáhneme. Postupně takhle uděláme všechny závitky. na internetu se dá najít spoustu videí, jak správně závitek zavinout.
  6. Hotové závitky podáváme s omáčkou Nước chấm naservírovanou pro každého v malé mističčce.