Salát ze skleněných nudlí

Salát ze skleněných nudlí

Salát ze skleněných nudlí se hodí jako lehká večeře v zimě, i v létě.  Tento recept vznikl jako variace na thajský salát Yum woon sen, ve kterém je vepřové maso a krevety. Chtěla jsem ho jednou připravit, ale neměla jsem doma všechny potřebné ingredience, a tak přišel na svět tento recept.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 200 g skleněných nudlí (z fazolí mungo)
  • 200 g krůtích prsou
  • 100 g rajčat
  • 1 červená cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 50 g sušeného jidášova ucha
  • 2 limety
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 50 g nesolených arašídů
  • svazek koriandru
  • 10 chilli papriček Birds Eye Baby

 

POSTUP:

  1. Skleněné nudle z fazolí mungo uvaříme dle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se nám neslepily.
  2. Jidášovo ucho namočíme do studené vody na 30 minut. Poté necháme okapat, vyřežeme tuhé středy a nakrájíme na tenké nudličky.
  3. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na nudličky. Rajčata nakrájíme na měsíčky. Řapíkatý celer očistíme, oloupeme tuhá vlákna a nakrájíme ho na tenké plátky.
  4. Krůtí prsa nakrájíme na nudličky a zprudka orestujeme v hluboké pánvi na arašídovém oleji. Ideální na přípravu tohoto salátu je pánev Wok. Po orestování je dáme do misky stranou a pánev vyčistíme.
  5. V hluboké pánvi, woku,  rozehřejeme arašídový olej a přidáme na něj jidášovou ucho nakrájené na nudličky.  Restujeme zvolna asi 10 minut, dokud houby nezměknou, a lehce podléváme vodou. Na konci restování by měla být všechna voda odpařená. Do pánve pak vrátíme zpátky orestovaná krůti prsa, aby se prohřála. Přidáme také uvařené skleněné nudle, na prohřátí stačí pár minut. Vše zalijeme rybí omáčkou a šťávou z jedné limety. Rybí omáčka je velmi slaná, takže není většinou potřeba do salátu přidávat ještě sůl. Nakonec přidáme všechnu zbylou zeleninu, promícháme a stáhneme z ohně.
  6. Mezitím v hmoždíři na hrubo podrtíme arašídy. Koriandr nasekáme. Stonky nevyhazujte, odkrojte jen zaschlé konce a posekejte je na jemno. Nakrájíme na kolečka chilli papričky Birds Eye Baby.
  7. Hotový salát posypeme arašídy podrcenými v hmoždíři, nasekaným koriandrem a chilli papričkami dle chuti. Ozdobíme měsíčkem limety a můžeme podávat.