Salát à la Tum Mak Hoong

Salát à la Tum Mak Hoong

Tum Mak Hoong je původem z Laosu a jedná se o salát ze zelené papay. Připravuje se v tradičním keramickém hmoždíři s hliněným tloukem. Po návratu z Laosu, kde jsem ho jedla skoro každý den, jsem vymýšlela, jak nahradit zelenou papayu, kterou bych musela složitě shánět. A napadlo mě použít mladou cuketu, kterých mám každý rok na zahradě spousty. Cuketa je oproti zelené papay méně výrazná, proto jsem si recept upravila a přidala více limetové šťávy, která přidá salátu potřebnou kyselost.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 5 mrkví
  • 2 zelené mladé cukety (místo zelené papay)
  • 100 g rajčat
  • 100 g čerstvých dlouhých zelených fazolek (ideálně odrůda vigna čínská)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 čajová lžička krevetové pasty
  • 1 lžička třtinového cukru
  • svazek koriandru
  • 5 chilli papriček Birds Eye Baby

 

POSTUP:

  1. Mrkev oloupeme a spolu s cuketami ji nakrájíme na tenké nudličky julienne. Zelené fazolky opláchneme a nasekáme na kusy o délce přibližně 4 cm. Rajčata nakrájíme na tenké proužky. Česnek nakrájíme na drobno. otrháme lístky koriandru a jeho stonky nasekáme na jemno. Chilli papričky pokrájíme na tenká kolečka. Množství chilli papriček upravte podle své chuti.
  2. Do keramického hmoždíře dáme krevetovou pastu, třtinový cukr, česnek, chilli papričky, nasekané stonky koriandru, šťávu z limety a potlučte hmoždířem. Přidejte rybí omáčku a zbytek surovin, část lístků koriandru si schováme na ozdobu. Vše v hmoždíři promícháme a lehce potlučeme.
  3. Salát servírujeme ozdobený lístky koriandru. Výborné je ho podávat společně s lepkavou rýží, skvěle se do ní naseje úžasná šťáva ze salátu.