Laab Neua – Salát s hovězím masem

Laab Neua – Salát s hovězím masem

Laab Neua aneb „salát“ z hovězího masa je mým dalším oblíbeným laoským jídlem. Stejně jako Tum Mak Hoong jsem ho snad nevynechla skoro žádný den při dovolené v Laosu. Výborně se totiž jejich chutě doplňují.. Laab je národním laoským jídlem, dělá se kromě hovězího také z mletého kuřecího masa, kachního, rybího, vepřového, ale také z hub. Důležitou ingrediencí v receptu je prášek z pražené rýže (khao khoua), který dodá nejen chuť, ale lehce šťávu z masa zahustí.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 4 jarní cibulky
  • 100 g čerstvých dlouhých zelených fazolek (ideálně odrůda vigna čínská)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti mungo klíčků
  • 2 limety
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 kousek (2 cm) čerstvého galgánu
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce hovězího vývaru
  • 2 lžičky rýžového prášku (khao khoua)
  • svazek koriandru
  • svazek máty
  • 5 chilli papriček Birds Eye Baby
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Pánev nebo wok rozehřejeme na středním ohni a přidáme hrst lepkavé rýže. Restujeme za stálého míchání asi 10 – 15  minut, dokud rýže nemá zlatavou barvu. Rýži necháme vychladnout a poté jí rozdrtíme v hmoždíři na jemný prášek. Na přípravu prášku můžeme samozřejmě použít i robot nebo stolní mixér. Do receptu použijeme jen dvě lžičky, zbytek si v uzavíratelné nádobě schováme na příště.
  2. V hluboké pánvi pomalu podusíme mleté hovězí maso spolu s citronovou trávou. Citronovou trávu vložíme k masu celou, lehce potlučeme tvrdší části, aby se nám lépe do masa uvolnila její chuť. Po chvilce restování přidáme rýžový prášek. Podléváme vývarem a rybí omáčkou (použijeme 2 lžíce), dokud maso není měkké.
  3. Zeleninu opláchneme a očistíme. Čerstvý galgán, chilli papričky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a zelené fazolky na asi na 3 cm kousky. Bylinky, koriandr a mátu, posekáme na drobno. Část bylinek a chilli papriček si dáme stranou na ozdobu.
  4. Podušené mleté hovězí maso dáme do mísy, přidáme všechny nakrájené ingredience, mungo klíčky, zakápneme 1 lžící limetové šťávy a zbylou rybí omáčkou. Promícháme a podle chuti dosolíme.
  5. Salát nandáme na talíře, ozdobíme bylinkami, chillipapričkami, čtvrtkami limety a můžeme podávat. Laab podáváme s lepkavou rýží, která jídlo úžasně doplní.