Citrónovo-bylinkové kuře s batáty
Tenhle recept vařím celkem často. Nejen, že citrónovo-bylinkové kuře s batáty má úžasnou chuť, ale také příprava je velmi jednoduchá. Není na něj potřeba hromada nádobí, vše se upeče v jedné zapékací misce.
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehna
- 2 větší batáty
- 100 g másla
- 1 bio citrón
- 2 stroužky česneku
- 5 snítek tymiánu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V misce promícháme změklé máslo, prolisovaný česnek, lístky tymiánu, citronovou kůru z jednoho citronu, sůl a pepř. Dáme do lednice a necháme trochu ztuhnout.
- Na kuřecích stehnech vytvoříme pod kůží kapsu a naplníme ji bylinkovým máslem. Batáty oloupeme a nakrájíme na 1 cm tlusté plátky. Zapékací misku vyložíme pečícím papírem a poklademe plátky batátů. Na batáty položíme citrón nakrájený na kolečka a na ně položíme kuřecí stehna. Vše lehce osolíme a opepříme. Zalijeme 200 ml vody a zapékací misku překryjeme alobalem. Pečeme v rozpálené troubě na 150°cca 40 minut. Po čtyřiceti minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200° a kuře dopečeme dozlatova. Před koncem pečení může na chvilku přepnout troubu na gril, aby byla kůže pěkně křupavá.
- Kuřecí stehna podáváme s batáty ozdobené pečeným citrónem a lístky tymiánu.