Citrónovo-bylinkové kuře s batáty

Citrónovo-bylinkové kuře s batáty

Tenhle recept vařím celkem často. Nejen, že citrónovo-bylinkové kuře s batáty má úžasnou chuť, ale také příprava je velmi jednoduchá. Není na něj potřeba hromada nádobí, vše se upeče v jedné zapékací misce. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 větší batáty
  • 100 g másla
  • 1 bio citrón
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. V misce promícháme změklé máslo, prolisovaný česnek, lístky tymiánu, citronovou kůru z jednoho citronu, sůl a pepř. Dáme do lednice a necháme trochu ztuhnout.
  2. Na kuřecích stehnech vytvoříme pod kůží kapsu a naplníme ji bylinkovým máslem. Batáty oloupeme a nakrájíme na 1 cm tlusté plátky. Zapékací misku vyložíme pečícím papírem a poklademe plátky batátů. Na batáty položíme citrón nakrájený na kolečka a na ně položíme kuřecí stehna. Vše lehce osolíme a opepříme. Zalijeme 200 ml vody a zapékací misku překryjeme alobalem. Pečeme v rozpálené troubě na 150°cca 40 minut. Po čtyřiceti minutách odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200° a kuře dopečeme dozlatova. Před koncem pečení může na chvilku přepnout troubu na gril, aby byla kůže pěkně křupavá.
  3. Kuřecí stehna podáváme s batáty ozdobené pečeným citrónem a lístky tymiánu.