Petrželové pesto
Petrželové pesto má krásnou zelenou barvu, v lednici, v uzavřené nádobě vydrží čerstvé i týden. Do pesta můžeme použít i vlašské ořechy, piniová semínka nebo i mandle. Dá se použít na těstoviny, maso nebo dokonce jen tak na chléb s čerstvým sýrem.
1 sklenička
INGREDIENCE:
- velký svazek hladkolisté petržele
- hrst kešu oříšků
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce sýru Parmigiano Regianno
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky
- sůl
POSTUP:
- Zelenou petržel omyjeme a necháme okapat. Obereme lístky ze stonku a na hrubo je posekáme. Stonky nevyhazujeme, odkrojíme zaschlé konce a nasekáme je na jemno.
- Kešu oříšky a slunečnicová semínka opražíme na pánvi a necháme je vystydnout. Díky opražení se zvýrazní jejich chuť.
- Petržel dáme do mixovací nádoby, přidáme opražená semínka a kešu oříšky, oloupaný česnek, nastrouhaný sýr a zlehka osolíme. Zakápneme olivovým olejem a pomocí tyčového mixéru mixujeme do hladka. Podle potřeby přidáváme olivový olej. Pesto můžeme připravit také v robotu nebo v hmoždíři.
- Petrželové pesto dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme olivovým olejem, tak aby byl celý povrch ponořen. Vydrží nám pak v lednici déle.