Petrželové pesto

Petrželové pesto

Petrželové pesto má krásnou zelenou barvu, v lednici, v uzavřené nádobě vydrží čerstvé i týden. Do pesta můžeme použít i vlašské ořechy, piniová semínka nebo i mandle. Dá se použít na těstoviny, maso nebo dokonce jen tak na chléb s čerstvým sýrem.

 

1 sklenička

 

INGREDIENCE:

  • velký svazek hladkolisté petržele
  • hrst kešu oříšků
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sýru Parmigiano Regianno
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Zelenou petržel omyjeme a necháme okapat. Obereme lístky ze stonku a na hrubo je posekáme. Stonky nevyhazujeme, odkrojíme zaschlé konce a nasekáme je na jemno.
  2. Kešu oříšky a slunečnicová semínka opražíme na pánvi a necháme je vystydnout. Díky opražení se zvýrazní jejich chuť.
  3. Petržel dáme do mixovací nádoby, přidáme opražená semínka a kešu oříšky, oloupaný česnek, nastrouhaný sýr a zlehka osolíme. Zakápneme olivovým olejem a pomocí tyčového mixéru mixujeme do hladka. Podle potřeby přidáváme olivový olej. Pesto můžeme připravit také v robotu nebo v hmoždíři.
  4. Petrželové pesto dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme olivovým olejem, tak aby byl celý povrch ponořen. Vydrží nám pak v lednici déle.