Pečené kuře s cherry rajčaty a červená čočka s petrželovým pestem
Pečené kuře na mnoho způsobů dělám velmi ráda. Tenhle recept mě napadl v létě, když jsem chtěla udělat jednoduché, zdravé a lehké jídlo k obědu. Měla jsem v lednici spoustu cherry rajčátek, petrželové pesto a recept byl na světě. Kuře většinou kupuji celé, ideálně z malých farem, a sama si ho naporcuji na jednotlivé kusy. Pokud nevyužijete všechny porce, můžete je například zamrazit. Z kuřecího skeletu a zeleniny si pokaždé uvařím čtyři hodiny tažený vývar, který většinou rozdělím na porce a dám zamrazit. Vývar mám pak vždy po ruce, když potřebuji udělat omáčku, či ho přidat do polévek.
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 kuřecí stehna
- 200 g červené čočky
- 12 sušených rajčat
- 2 lžíce petrželového pesta (recept najdete v rubrice Základní recepty)
- 150 g cherry rajčat
- 1 červená cibule
- 1 palice česneku
- snítka tymiánu
- 1 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Kuřecí stehna očistíme, omyjeme a utěrkou osušíme. Připravíme si marinádu, kterou budeme dávat pod kůži kuřete. Do robotu dáme oloupanou červenou cibuli nakrájenou na čtvrtky, dva stroužky česneku, snítku tymiánu, 1 lžíci olivového oleje, zlehka osolíme, opepříme a vše rozmixujeme do hladka. Na přípravu marinády můžeme použít i tyčový mixér nebo hmoždíř. Kůži kuřete nadzvedneme, vytvoříme kapsu a naplníme jí marinádou. Na pekáč dáme kuřecí stehna, neoloupané stroužky česneku a cherry rajčata překrojená na půl, slupkou dolů. Vše zlehka osolíme a zakápneme olivovým olejem. Kuře podlijeme vodou a pečeme v troubě rozpálené na 200 °C přibližně jednu hodinu, v průběhu pečení kuře poléváme výpekem. Pokud by se nám šťáva příliš vypékala, můžeme přidat trochu vody. Kuře pečeme dozlatova, ke konci pečení přepneme troubu na gril, aby mělo kuře křupavou kůži.
- Mezitím, co se nám kuře peče, uvaříme podle návodu červenou čočku. Uvařenou červenou čočku dáme do misky a lehce zakápneme olejem ze sušených rajčat. Přidáme nakrájená sušená rajčata, zlehka opepříme a osolíme, a čočku s rajčaty promícháme.
- Kuře pečené dozlatova servírujeme společně s pečenými rajčaty a česnekem. Červenou čočku nakonec ještě ozdobíme petrželovým pestem.