Pečené kuře se studenou bylinkovou rýží

Pečené kuře se studenou bylinkovou rýží

Bylinková rýže podávaná za studena je výbornou přílohou v horkých letních dnech. Kuře nám díky marinádě z červeného vinného octa a vína krásně z křehne, čerstvé bylinky a koření ho krásně provoní.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KUŘE:

  • 4 kuřecí stehna
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky semínek koriandru
  • 3 snítky máty
  • 3 snítky oregana
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky citrónové kůry z bio citrónu
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – KUŘE:

  • 300 g rýže Basmati
  • svazek máty
  • svazek petržele
  • svazek kopru
  • svazek pažitky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

POSTUP:

  1. Kuřecí stehna očistíme a omyjeme a připravíme si marinádu. Do mísy dáme nasekanou mátu a oregano, dva plátky citronu, z kterého jsme ostrouhali kůru. Nakonec přidáme všechny ingredience na marinádu, promícháme a přidáme kuřecí stehna. Misku přiklopíme víčkem a necháme marinovat v lednici přes noc.
  2. Troubu si rozpálíme na 200°C. Kuřecí stehna dámě na pekáč a přelijeme marinádou. Pečeme přibližně jednu hodinu dozlatova, během pečení stehna párkrát otočíme. Pokud by se nám marináda příliš rychle vypekla, podlijeme kuře trochu vodou.
  3. Když dáme kuře do trouby, začneme vařit rýži. Rýži uvaříme podle návodu, nesmí být ani příliš tvrdá, ani měkká. Rýži nejraději vařím 10 minut v osolené vroucí vodě, pak přecedím přes cedník a v cedníku napařuji pod pokličkou přibližně dalších 10 minut. Rýži v průběhu vaření ochutnejte a podle potřeby dobu napařování zkraťte, či prodlužte. Po uvaření rýži propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat.  Vychladlou a okapanou rýži smícháme s nasekanými bylinkami, olivovým olejem a podle chuti dosolíme. Dáme ještě na chvíli do lednice vychladit.
  4. Upečená kuřecí stehna servírujeme přelitá vypečenou marinádou společně s vychlazenou rýží.