Lilkové kuličky s hovězím masem a Tzatziky

Tzatziky jsou jeden z nejoblíbenějších a nejznámějších řeckých předkrmů. Většinou se podávají společně s čerstvým bílým chlebem. Společně s lilkovými kuličkami tvoří lehké letní jídlo.
4 porce
INGREDIENCE – LILKOVÉ KULIČKY:
- 1 velký lilek
- 400 g mletého hovězího masa
- 4 stroužky česneku
- 150 g sýru feta
- svazek petržele
- svazek máty
- svazek oregana
- 2 lžičky citrónové kůry
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – TZATZIKY:
- 2 salátové okurky
- 1 velký kelímek řeckého bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- svazek kopru
- 1 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 30 minut vypotit. Pak lilek osušíme a pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut do zlatova. Po upečení lilek vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí ho na drobno nakrájíme.
- Salátovou okurku nakrájíme na drobné kostičky, dáme do misky a osolíme. Necháme v lednici odpočinout 15 minut. Okurka pustí vodu, kterou pak slijeme.
- Fetu nakrájíme na kostičky, bylinky, mátu, petržel a oregáno nasekáme na jemno. Část nasekané máty si necháme na ozdobu. V míse smícháme hovězí maso, posekané bylinky, upečený lilek, citrónovou kůru, olivový olej, zlehka osolíme a opepříme. Pořádně promísíme a pak přidáme fetu, tu v mícháme do směsi opatrně, abychom jí nerozmačkali. Ze směsi vytvarujeme kuličky. Kuličky se tvarují lépe, pokud si vodou navlhčíme ruce, směs se nám pak na ně tolik nelepí. Kuličky pečeme v troubě rozehřáté na 200°C přibližně 25 minut do zlatova.
- Okurku osušíme od zbylé vody a v míse jí smícháme s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekaným koprem. Trochu nasekaného kopru si necháme na ozdobu. Ochutnáme a podle chuti z lehka osolíme a opepříme. Tzatziky dáme na chvíli vychladit do lednice. Můžeme je podávat v misce, servírujeme je pokapané olivovým olejem a posypané koprem.
- Lilkové kuličky naservírujeme na talíř, posypeme nasekanou mátou a servírujeme společně s Tzatziky.